"Uz jeftin televizor možete da pokupite i koronu": Hitno se oglasio Milanko Šekler, poslao važno upozorenje

26.11.2021

17:44

0

Virusolog Milanko Šekler komentarisao je gužve povodom Crnog petka i kako to utiče na širenje kovida 19

"Uz jeftin televizor možete da pokupite i koronu": Hitno se oglasio Milanko Šekler, poslao važno upozorenje
Dr Milanko Šekler, Printscreen/Youtube/Forum Tv

Novi soj korona virusa koji je preokupirao naslove u novinama i medijima je soj koji se pojavio još pre nekoliko nedelja, svrstan je u grupu virusa za koje se kaže da su interesantniji i da treba da se prate, kaže za RTS virusolog Milanko Šekler.

- To je soj koji se pojavio još pre nekoliko nedelja i koji je svrstan u tu neku grupu virusa za koje se kaže da su interesantniji, treba da se prate. Na vrlo malom broj uzoraka u svega nekoliko zemalja je zabeležno prisustvo i za sada ne može da se kaže ništa interesantno i tačno u vezi sa tim - objašnjava Šekler.

Dodaje da ne može da se kaže da je taj soj prenosiviji, niti da vakcine ne štite ljude.

- To je sve neutemeljena procena. Zapamtili smo alfa (soj, prim. aut), sada ne postoji, deltu, eto, ona je sveprisutna, ali smo zaboravili neka silna slova koja su nestala i koja su izazivala paniku, a na kraju ispalo ništa - ističe virusolog.

Gužve povećavaju rizik od širenja virusa

Govoreći o sniženjima u prodavnicama povodom Crnog petka, ali i praznika, Šekler navodi da euforija u tim trenucima dovodi ljude u situaciju da pogreše.

- Svako veselje, svaki emotivni pristup bilo čemu dovodi do toga da se mi opustimo i da neke stvari koje ne bismo nikada sebi dopustili u nekim normalnim, redovnim okolnostima u tom raspoloženju pretprazničnom popusti i pažnja i sve - kaže Šekler.

Ističe da se prave gužve i povećava rizik od širenja virusa.

- Ne bi bilo prvi put. Ista stvar se desila i prošle godine. Uz jeftin televizor možete da pokupite i koronu i završite na Bežanijskoj kosi. Hvala Bogu ima mesta u kovid bolnicama - kaže Šekler.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS