Da li nam preti otkazivanje dočeka Nove godine na Trgu?: O ove tri mere će se razgovarati na narednoj sednici Kriznog štaba

21.11.2021

10:13

0

Lekari su još od letos za kovid propusnice u trajanju od 24 sata

Da li nam preti otkazivanje dočeka Nove godine na Trgu?: O ove tri mere će se razgovarati na narednoj sednici Kriznog štaba
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Sednica Kriznog štaba zakazana je za narednu sedmicu, a na stolu će se naći nekoliko tema - produženje zimskog raspusta, kovid propusnice da važe 24 sata, ali i da se prošire na druge objekte: teretane, salone za ulepšavanje. Takođe, lekari će tražiti i da se zabrane koncerti na trgovima za Novu godinu.

U poslednjih nekoliko dana smanjuje se broj novozaraženih koronavirusom. Nadležni tvrde da je produženje jesenjeg raspusta, ali i uvođenje kovid propusnica posle 20 sati u ugostiteljske objekte dalo rezultate. Situacija jeste bolja, ali napominju da ne sme biti opuštanja, već se mora krenuti u jaču kampanju za vakcinaciju, piše Euronews.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović rekao je da ga posebno brinu predstojeći božićni i novogodišnji praznici, te da će medicinski deo Kriznog štaba tražiti da se produži zimski raspust.

- Jedna od opcija je da zimski raspust počne za sve (Vojvodina i ostatak Srbije) 15. decembra, a druga je da raspust bude pred katolički Božić 23. decembra. Tradicionalno, građani Srbije koji rade u Zapadnoj Evropi dolaze pred katolički Božić na odmor. Zato je važno da raspustom obuhvatimo sve praznike - objasnio je dr Tiodorović.

Osim toga lekari će tražiti i da se zabrane novogodišnji koncerti na trgovima, jer to predstavlja epidemiološki rizik. Napominju da je teško kontrolisati kovid propusnice za koncerte na otvorenom. Inače, medicinski deo Kriznog štaba već duže vreme traže ograničenje okupljanja i da se dozvoljeni broj ljudi na jednom mestu smanji sa 500 na pet.

Celodnevne kovid propusnice?

Uvođenje kovid propusnica u ugostiteljske objekte posle 20 sati dalo je željene rezultate - povećana je vakcinacija, posebno među mladima. Međutim, to je još uvek nedovoljno da se dostigne kolektivni imunitet.

Pre uvođenja kovid propusnica u starosnoj grupi od 18 do 30 godina u proseku je vakcinisano oko 600 mladih dnevno. Kada su uvedene u ugostiteljske objekte posle 22 sata povećan je broj vakcinacija na 1.500 dnevno, a sa novim produžetkom važenja kovid propusnica posle 20 sati dnevno se vakciniše oko 2.000 građana.

Medicinski deo Kriznog štaba od letos traži da se uvedu kovid propusnice 24 sata, a da to osim ugostiteljskih objekata i kladionica budu i teretane, saloni lepote, pozorišta, bioskopi, koncerti, utakmice....

- O tome se razmišlja. Kovid propusnice u osnovnoj zamisli nisu bile namenjene samo ugostiteljskim objektima, nego i šire na svim mestima na kojima može doći do zaražavanja. Važna stvar je što mi još uvek nemamo kovid propusnice koje važe 24 sata. To je prvi i osnovni zahtev, a zajedno sa tim bi išlo i sve ovo ostalo - rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon za Blic.

I premijerka Ana Brnabić kaže da je uvođenje kovid propusnica i u drugim objektima, opcija "koja je uvek na stolu", ali da je važno obezbediti sprovođenje kontrole poštovanja tih mera.

Ona je, na panelu "Imunizacija mladih" održanom na Fakultetu političkih nauka, rekla da nije za uvođenje "marketinških mera", koje kasnije ne mogu da se sprovedu i kontrolišu.

- Postoji mogućnost da ćemo dalje širiti obim propusnica, ali tako da to možemo da sprovedemo, da se sankcionišu oni koji krše tu meru. To je razlog zašto idemo postepeno - pojasnila je premijerka.

Ponovila je da medicinski deo Кriznog štaba i dalje zagovara da se kovid propusnice uvedu 24 sata u svim zatvorenim prostorima, osim u prodavnicama, ali da je važno kako sprovesti kontrolu poštovanja te mere.

Praznici najveći rizik

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da predstojeći praznici i dolazak na odmor državljana Srbije koji rade u inostranstvu, predstavljaju rizik za širenje virusa.

On je naveo da kovid propusnice treba uvesti u sve zatvorene, ali i poluotvorene prostore - bioskope, pozorišta, koncerte, stadione, sportske hale.

Smatra da su koncerti zakazani na trgovima za Novu godinu veliki rizik i da ih treba zabraniti, a na članove Kriznog štaba apeluje da ne zaborave ski centre.

- Mora se voditi računa i o ski centrima. Dok skijaju, šetaju, sankaju se, gosti na planinama ne ugrožavaju nikoga. Problem su ugostiteljski objekti u ski centrima. To su mesta gde se širi virus - naveo je on.

Smatra da posebno treba obratiti pažnju na period pred katolički Božić kada "gastarbajteri" dolaze u Srbiju na odmor i to uglavnom iz zemalja u kojima sada bukti epidemija.

- Ako nam do sad nije stigao delta plus soj virusa korona, stićiće tada. Ovaj trenutni pad novozarađenito je samo privremen i bojim se da će u decembru ponovo da krene povećanje broja zaraženih - naveo je on.

Aktuelne mere

Na snazi su trenutno epidemiološke mere koje se odnose na obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, zatim održavanje distance, kao i dozvoljena okupljanja do 500 ljudi.

Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima - kafanama, restoranama, kafićima uvedene su 23. oktobra. Ugostitelji, ali i gosti, imali su dva dana da se prilagode te je od 25. oktobra počela i naplata kazni za nepoštovanje mere. Kazne su od 5.000 do 300.000 dinara.

Početkom novembra Krizni štab je odlučio da se propusnice uvedu od 20 sati, a da osim ugostiteljskih objekata budu obavezne i za kockarnice i kladionice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike