Znate li zašto današnji Dan muškaraca nije ni sličan Danu žena?

19.11.2021

19:00

0

Znate li zašto današnji Dan muškaraca nije ni sličan Danu žena?
Copyright Profimedia

Svi znaju da se Dan žena obeležava 8. marta, ali je mnogo manje onih koji znaju da postoji i Dan muškaraca. A on se obeležava upravo danas 19. novembra.

Dan muškaraca prvi put je obeležen 1999. godine na Trinidadu i Tobagu, da bi se danas obeležavao u preko 60 država sveta.

Međutim, ovaj praznik nikako nije isti kao onaj koji je posvećen ženama, kaže za 24sedam Miloš Đajić, aktivista inicijative "Ne posmatraj. Reaguj!"

- Ovaj praznik ne može biti pandan Danu žena jer je to borba za žeska prava koja traje čitav 20. vek pa i danas. A suština današnjeg dana je da pokaže da postoje muškarci koji se bore za ravnopravnost, ali i protiv nametnutih uloga muškarcima u našem društvu - kaže on.

- Većina mladih muškaraca trpi pritisak od strane društva da bude ovakav ili onakav što je iluzorno. Ne treba da budete ukalupljeni. Muškarci ne moraju da budu samo ti koji će u kuću da donose novac, kao ni što žene ne treba da budu samo one koje će da sede kući i kuvaju - objašnjava Đajić.

On dodaje da savremeni muškarci trpe mnoge društvene pritiske koji na kraju dovode do gubitka zdravlja.

- Taj tradicionalni model vaspitanja podrazumeva da muškarac treba stalno da se takmičimo, da ne treba da plačemo, da moramo da izdržavamo porodicu...  I ukoliko muškarac ne uspeva da ispuni sve te uloge, on trpi što se odražava na njegovo fizičko i mentalno zdravlje - objašnjava Đajić.

Kada se radi o predrasudi da muškarac kao "glava porodice" mora da zarađuje više od žene, Đajić objašnjava da to može stvoriti veliki pritisak jer se na današnjem tržištu lako ostaje bez posla.

- Prvo mi danas imamo veliki broj žena koje završavaju fakultete i na tržištu su rada, samim tim imaju pristojne plate. Nije sramota da žena radi i nije muškarac "papučić" ako ona ima veću platu. Jer to je, možda, trenutna situacija a za nekoliko godina se može promeniti s obzirom da ne znate koliko ćete se nalaziti na nekoj poziciji. Važno je samo da se oboje trude - kaže Đajić.

Đajić dodaje da patrijarhat, koji nameće sve ove norme muškarcima, danas više nije dobar za njih i da je u odnosima parova važna ravnopravnost. 

- Moramo da razgovaramo o tim novim ulogama muškaraca i vaspitavamo dečake i devojčice u duhu ravnopravnosti, jer će im kasnije biti lakše u životu i radu. Ali već postoje neki pomaci i ono što možete videti jeste koliko je samo više muškaraca koji danas šetaju decu u parku nego pre 20 godina. I koliko to nije problem za društvo da vidi tatu samog sa detetom. I to su te nove uloge na kojima moramo da radimo. I poruka današnjeg dana je da treba da radimo sa mladim muškarcima i ne treba da budu ograničeni ulogama u koje društvo pokušava da ih ugura - kaže on.

Đajić objašnjava da će uloge muškaraca u budućnosti bite slične onima koje imaju u savremenim porodicama.

- Uloge muškaraca će biti iste kao i danas, samo će imati više obaveza, pre svega oko dece, i manje slobodnog vremena. I to je poenta današnjeg dana - da ih podsetimo da povedu računa o sebi. Poznato je da muškarci ređe idu na preventivne preglede i onda danas treba da ih podsetimo da se pregledaju i da razumemo zašto je njihovo zdravlje ugroženo. Novim ulogama u porodici i društvu muškarac neće biti manje muževan i ne treba ni da se postavlja kao pitanje - objasnio je Đajić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike