Neustrašive žene srpskog biznisa: Zmajevi i u livnici i u IT-ju

21.11.2020

06:25 >> 08:20

0

Da li je danas lakše preduzetnicama u Srbiji i šta učiniti u muškom svetu biznisa

Neustrašive žene srpskog biznisa: Zmajevi i u livnici i u IT-ju
Copyright Pixabay/dana tentis

Biti žena preduzetnik, tj. preduzetnica, nigde u svetu nije lako, pa ni u Srbiji. Svuda ćete naići na predrasude da žena ne bi trebalo da donosi poslovne odluke, to je jednostavno još ukorenjeno u društvo. Ali, situacija je sada svakako bolja nego pre dve ili tri decenije, ali i dalje se taj “muški stav“ čita između redova ako se već ne izgovara naglas, kaže za 24sedam Gordana Đurđević, suvlasnica beogradskog preduzeća “Slovo“ i jedna od “žena zmajeva“ iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

– Na vama je da taj otpor sredine doživite kao podsticajan, a ne kao poražavajući. Sada je to mnogo lakše, jer već imate mnogo primera uspešnih žena u Srbiji, i to i u oblastima koje su ranije podrazumevane kao isključivo “muške“ – ističe Gordana Đurđević.

Put nije lak

Gordana Đurđević, “Slovo”; Printscreen/Youtube/RTS

To može da potvrdi iz ličnog iskustva, jer već 20 godina vodi nekadašnju livnicu koja je pod njenim rukovodstvom prošla tranziciju do današnjeg poslovanja u oblasti arhitektonskog i industrijskog obeležavanja. Svoju poslovnu karijeru je započela u “Slovu“ kada je ono izlivalo opremu za grafičku delatnost, a gde ćete “muškiji posao“ od jedne livnice.

Žene su danas sve hrabrije da uđu u biznis i u preduzetništvo i sve se više mladih žena odlučuje za karijeru i da ostvare neku svoju poslovnu ideju.

– Ako imate ideju, a malo ste vispreniji da nađete i resurse, svakako bi trebalo da se okušate i probate da ostvarite snove. Na tom putu, i to ne samo na početku već u svakoj fazi razvoja posla, dobro će vam doći i pomoć. Toplo preporučujem da se odmah udružite sa ambicioznim ženama nalik vama – naglašava Gordana Đurđević, članica Udruženja poslovnih žena, koje ima i svoje mentorske programe za one koji su odvažno zakoračili u vode biznisa.

Raditi i na poboljšanju uslova rada

Upravo to udruženje, odnosno njegove članice, je dobrim delo zaslužno za sve bolju sliku o ženama u biznisu u Srbiji, ali i njihov položaj u poslovnoj zajednici. Već 14 godina UPŽ dodeljuje nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja“, kojom promoviše izvrstan uspeh poslovnih žena Srbije.

Ali, ne rade oni samo na promociji, već aktivno zastupaju poslovne žene pred državom, sa kojom rade na poboljšanju uslova za razvoj ženskog preduzetništva.

“Odbor za javno zagovaranje“ Udruženja je sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije dao predloge za konkretna poboljšanja pravnog i poslovnog okvira u kojem posluju žene danas.

Pročitajte još: Srpska ekonomija na šest stubova: Strateški položaj u regionu u svim vidovima transporta

– Radi se na poboljšanim uslovima za pokretanje biznisa, uvođenjem “ženskih“ kvota za dobijanje kredita za mala i srednja preduzeća, poreskih kredita za preduzetnice za nabavku opreme ali i na tome da “ženske firme“ budu viđenije u lancima velikih dobavljača i trgovaca. Mora postojati i korporativna odgovornost velikih firmi prema malima i rodnoj ravnopravnosti kao osnovi društva – ističe Gordana Đurđević.

Sve više žena u digitalu

Situacija je nešto bolja u IT sektoru, koji je mlađi kako po istoriji tako i po sastavu ljudi, ali i tu ima predrasuda, doduše druge vrste, kaže za 24sedam Nevena Sofranić, vlasnica HR kompanije “Omnes Group“ i preduzetnica koja je nedavno u svet plasirala svoju platformu za zapošljavanje.

Ona navodi da je u srpskoj IT industriji primetan rast broja žena, a da se “digitalom“ moraju baviti i druge preduzetnice jer je danas, bez nekog oblika internet poslovanja, nemoguće opstati u bilo kom poslu.

Nevena Sofranić, “Omnes Group“; Printsccreen/Youtube

– Nažalost, i dalje najviše žena radi u uslužnom delu IT industrije, u programiranju, marketingu i generalno autsorsingu, dok je mali broj onih koje su rešile da razviju svoj proizvod, što je pravac kojim ide i celokupna domaća IT scena. Svet je u međuvremenu daleko odmakao, pa su žene danas ne samo IT preduzetnice sa sopstvenim proizvodom u koji investiraju drugi, već i same investiraju u druge – naglašava Nevena Sofranić.

Naša sagovornica kaže da se žene moraju ohrabriti da uđu i IT svet, i da tome pomažu organizacije kao što je bila “IT Girls“ a sada taj posao nastavlja AFA (Asocijacija za ekonomsko osnaživanje žena).

– Žene i u IT-ju imaju “sindrom uljeza“, i boje se da traže pomoć od svojih muških kolega pa im je lagodnije da dobiju žensku pomoć. Ali, iz ličnog iskustva mogu da kažem da je u IT-ju veća diskriminacija po pitanju starosti, kada neko treba da prihvati da vi sa 25 godina imate svoju firmu ili proizvod – objašnjava Nevena Sofranić.

Pročitajte još: EKSKLUZIVNO Jorgovanka Tabaković: Nećemo prodati Poštansku štedionicu, uvek ću se zalagati za to da imamo što više domaćih banaka

Ali, njoj samoj to nije bio problem. Ne samo da se izborila sa “društvenim“ preprekama već i onim poslovnim, pa je tako i svoj novi biznis, platformu “Recrooit“, registrovala u inostranstvu, kada već ovde nije mogla da posluje i naplaćuje svoj rad sa kompanijama iz celog sveta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike