Svetski mediji o smrti patrijarha SPC: Irinej se odlučno protivio nezavisnosti Kosova (FOTO)

20.11.2020

09:05 >> 14:02

0

BBC prenosi i reči kojima se predsednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio od patrijarha

Svetski mediji o smrti patrijarha SPC: Irinej se odlučno protivio nezavisnosti Kosova (FOTO)
Copyright Prinstcreen/ATA Images

Gotovo svi svetski mediji prenose vest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Osim što je Irinejevo zdravlje narušio opaki virus, dodatni rizik predstavljale su i njegove godine, ali i pridružene bolesti od kojih je bolovao.

– Lider Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej umro je nakon pozitivnih testova na koronavirus. Imao je 90 godina. Patrijarh je hospitalizovan sa virusom početkom novembra, ubrzo nakon što je prisustvovao sahrani poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, vladike Amfilohija, koji je takođe umro od komplikacija izazvanih infekcijom COVID-19 – navodi AP.

Printscreen

BBC prenosi i reči kojima se predsednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio od patrijarha.

– Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze – prenosi BBC Vučićeve reči.

Printscreen

BBC piše i da je patrijarh Irinej bio konzervativac koji je imao veliki politički uticaj.

– Intubiran je nakon pogoršanja njegovog stanja u četvrtak, dve nedelje nakon što je prvi put primljen u bolnicu. Njegova smrt objavljena je u petak – prenose britanski mediji.

Rojters je takođe objavio vest o smrti patrijarha Irineja podsetivši da je postao 45. patrijarh Srpske pravoslavne crkve 2010. godine.

Printscreen

Pročitajte još: “24sedam” ispred bolnice gde je preminuo patrijarh Irinej

– Crkva ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i eparhijama u Sjedinjenim Državama, Australiji i zapadnoj Evropi. Irinej se odlučno protivio nezavisnosti Kosova, koja se smatra srednjovekovnom kolevkom srpskog pravoslavnog hrišćanstva i u kojoj se nalaze neki od najvažnijih crkvenih manastira – piše Rojters i dodaje da će se izbor novog patrijarha obaviti u narednih nekoliko meseci.

I ruski mediji objavili su vest u upokojenju srpskog patrijarha. Raša tudej piše da se lečio u VMA na Karaburmi nakon što je rutinska lekarska kontrola otkrila da je oboleo od koronavirusa.

Printscreen

– Prošle nedelje je dobio temperaturu i pogoršala se hronična srčana insuficijencija. Ostao je pod stalnim nadzorom vrhunskih medicinskih stručnjaka, ali nažalost njegovo zdravlje na kraju nije uspelo – prenosi Raša tudej.

Pročitajte još: Ko je bio srpski patrijarh Irinej: Po završetku gimnazije odredio svoj put

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike