SPC saopštila: Zna se ko će predsedavati Sinodu do izbora novog patrijarha

20.11.2020

13:49 >> 14:38

0

Autor: M. I.

Telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila

SPC saopštila: Zna se ko će predsedavati Sinodu do izbora novog patrijarha
saborna crkva bgd - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Sveti arhijerejski sinod je doneo odluku da će do izbora novog patrijarha Crkvom zvanično upravljati mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Sinod je izdao saopštenje koje prenosimo u celosti:

– Povodom upokojenja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve održao je sednicu 20. novembra 2020. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu i doneo odluke koje su Ustavom Srpske pravoslavne crkve predviđene u ovakvim situacijama.

Pročitajte još: Trodnevna žalost u Srbiji zbog smrti patrijarha, sahrana u nedelju

Doneta je odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti arhijerejski sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske pravoslavne crkve, a da Svetom sinodu do izbora novog patrijaha srpskog predsedava mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti arhijerejski sinod je izabrao Njegovo preosveštenstvo episkopa šumadijskog g. Jovana, u skladu sa članom 70 Ustava Srpske pravoslavne crkve.

Pročitajte još: Decenijama u službi Bogu: Fotografije patrijarha Irineja iz mladosti

Telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim patrijarhom.

Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u Hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u devet časova. U nastavku svete liturgije biće služeno opelo, a telo patrijarhovo biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save – navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike