Patrijarh će počivati u Hramu Svetog Save, a uz ove počasti bi trebalo da bude sahranjen

21.11.2020

14:25 >> 07:02

0

Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u Hramu Svetog Save na Vračaru od devet časova

Patrijarh će počivati u Hramu Svetog Save, a uz ove počasti bi trebalo da bude sahranjen
Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Patrijarh Irinej je preminuo u petak ujutru u VMC “Karaburma” od posledica koronavirusa. Istog dana u Srbiji je proglašena trodnevna žalost. Biće sahranjen u nedelju, a počivaće u Hramu Svetog Save, u koji je i najviše uloženo prethodnih 10 godina, koliko je patrijarh i bio na čelu SPC.

Iz Srspke pravoslavne crkve su saopštili da će telo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja biti izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije, na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine.

Pročitajte još:

SPC saopštila: Zna se ko će predsedavati Sinodu do izbora novog patrijarha 

Trodnevna žalost u Srbiji zbog smrti patrijarha, sahrana u nedelju 

U Sabornu crkvu je već u petak oko podneva stiglo postolje, odar na kom će biti položen sanduk u kom će biti izloženo telo patrijarha.

Lafet sa kovčegom iz Saborne crkve će izneti episkopi, sveštenici i monasi, a na čelu pogrebne povorke nalaziće se krst. Iza bi, kao i kada je pre 11 godina sahranjen patrijarh Pavle, trebalo da budu barjaci i ripade, kao i bela panakamilavka s krstom, jedan od simbola patrijaraškog dostojanstva i nadgrobni krst sa imenom patrijarha Irineja.

Posle toga telo će biti preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste od patrijarha.

Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u Hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u devet časova. U nastavku svete liturgije biće služeno opelo, a patrijarhovo trelo biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save.

Tačno mesto gde će počivati 45. poglavar u tronu Svetog Save je ambulatorijum, prostorija iza oltara kripte.

On će ujedno biti i prvi poglavar SPC koji će biti sahranjen u ovom delu Hrama, koji još davne 1895. godine bio predviđen za patrijarhe.

Deo kripte u kom bi trebalo da bude sahranjen – ambulatorijum, prostor je iza oltara i vrlo je redak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko pravoslavnih hramova u svetu ima ovaj prostor.

Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku. Ima vrata kroz koja se ulazi, a ovaj prostor – u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi, ukoliko ne budu imali posebna zaveštanja – okružuje oltar kripte.

Trodnevna žalost

U Srbiji je zbog smrti patrijarha proglašena trodnevna žalost.

Zakonom o danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama, tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama, da se oda pošta nastradalima minutom ćutanja.

Prema zakonu, mediji su dužni da programe usklade, i umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Za vreme dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

 

Sahrani patrijarha bi, osim rodbine, trebalo da prisutvuju i visoki državni zvaničnici – predsednik, premijerka, ministri.

Tanjug/Andrija Vukelić

Kada je pre 11 godina sahranjen patrijarh Pavle, sa obe strane lafeta sa kovčegom u kojem je bilo izloženo patrijarho telo bili su sveštenici, pripadnici Garde i Žandarmerije. Iza kovčega išla je patrijarhova rodbina, praćena zvanicama, monaštvom i sveštenstvom SPC.

Poslednji patrijarhov prolazak kroz Beograd pratila je zvonjava crkvenih zvona.

Uz zvuke zvona sa velikog i malog hrama Svetog Save, sveštenici su preneli kovčeg sa patrijarhovim posmrtnim ostacima ispred Svetosavskog hrama, gde se služilo opelo.

Sahrani patrijarha Pavla prisustvovale su stotine hiljada ljudi iz cele Srbije i regiona, međutim, zbog epidemije koronavirusa, još uvek nije poznato da li će broj onih koji žele da poslednji put pozdrave patrijarha Irineja biti ograničen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike