Završe vikend kurs i odu na kruzer da zarade 10.000 evra: Doktor Ristić objašnjava razloge odlaska mladih

15.11.2021

08:57

0

Do sada je ovakve obuke prošlo oko 300 lekara i medicinskih sestara

Završe vikend kurs i odu na kruzer da zarade 10.000 evra: Doktor Ristić objašnjava razloge odlaska mladih
Ilustracija - Copyright pixabay

Na kruzerima naši lekari mogu da zarade i 10.000, a medicinske sestre do 4.600 dolara, a sve što treba da urade je da završe vikend - kurs.

Ovi oglasi privukli su pažnju domaće javnosti, a doktor Miljko Ristić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje objasnio je princip do kojih dolaze do zaposlenja.

- Restitucioni savet Srbije i Beograda držao je predavanja i kurseve za osobe bez medicinskih škola i iskustva.

- Najniži kurs od tri nivoa je da osobi kojoj pozli može da pomogne na ulici. Ti kursevi ne traju dugo, za vikend se organizuje jedan kurs, sledeći vikend drugi i za deset dana ti ljudi se obuče za funkciju da ukažu prvu pomoć i sprovedu pacijenta u bolnicu na bazenima, kruzerima itd - objasnio je dr Ristić.

Na ovim kursevima, kako kaže,  obučeno je oko 300 lekara i sestara.

- Sa tim diplomama mogu legalno da rade u zemljama Zapadne Evrope tako da me čudi ova informacija. Ako je nedostatak kadra na kruzerima treba da se obrate Restitucionim savezima Srbije i Beograda - rekao je kardiolog.

Svi koji odu, na kraju se vrate

On podseća da naši lekari i medicinari godinama odlaze u Zapadnu Evropu, pre svega u Nemačku, gde su plate i po nekoliko puta veće od onih u Srbiji.

Jedna od njih, prema njegovim rečima, jeste i medicinska sestra sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje koja će za svoj angažman dobiti 2.800 evra mesečno.

- Znate kako, mladi ljude žele da žive malo bolje, mada se na kraju svi vrate u zemlju, ta neka nostalgija za Srbijom postoji - rekao je doktor Miljko u jutarnjem programu Kurir televizije.

Ristić navodi da i sam ima dvogodišnje iskustvo rada u inostranstvu.

- Bio sam dve godine na usavršavanju u inostranstvu. Ovde sam imao vrlo dobru poziciju, postao sam asistent na Univerzitetskoj klinici KCS, međutim, nije mi zarada bila motiv da odem. Imao sam stipendiju vlade i tamo su bili zaprepašćeni jer sam odbio da ostanem - istakao je čuveni karadiolog uz jednostavan zaključak da je takvu odluku doneo jer voli svoju zemlju.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike