Obolelima od dijabetesa uskoro dostupna najnovija terapija! Direktorka RFZO objasnila kako da prepoznate bolest kod najmlađih

14.11.2021

13:08

0

Sredstva koja RFZO izdvaja za oralne antidijabetike i insuline koji se nalaze na Listi lekova svake godine se značajno uvećavaju

Obolelima od dijabetesa uskoro dostupna najnovija terapija! Direktorka RFZO objasnila kako da prepoznate bolest kod najmlađih
dijabetes pixabay (2) - Copyright Pixabay

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić najavila je danas da će obolelim od dijabetesa, kojih u Srbiji ima oko 770.000, na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovativna terapija.

Ona je povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa rekla da je RFZO u završnoj fazi pregovora sa farmaceutskim kućama u cilju postizanja najboljih mogućih uslova za obezbeđivanje najnovije terapije za lečenje dijabetesa, ali je ukazala i da prevencija, ipak, nema zamenu kada je u pitanju ova bolest.

Među vodećim uzrocima smrtnosti

Dijabetes je peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima.

-Dijabetes je jedna od onih bolesti kod kojih prevencijom možemo da donesemo ključni učinak, odnosno, pravilnom ishranom i fizičkom aktivnoscu. Takođe, vazna je rana i pravovremena dijagnostika, kao i licna disciplina kojom svaki oboleli moze da doprinesi boljoj kontroli ove bolesti -navela je Radojević Škodrić, saopštio je RFZO.

Profimedia/Pixabay
 

 

Ona je ukazala i da je rano uočavanje simptoma bolesti kod dece od izuzetnog značaja radi uspesnog lečenja i ublazavanja posledica bolesti.

-Obratite pažnju i odmah se javite lekaru ukoliko dete pije više tečnosti, više mokri danju, ali ustaje i noću da mokri, apetit mu je pojačan a gubi u težini, žali se na umor, malaksalist, slabost i zamućen vid", upozorila je ona.

Navela je i da je dijabetes jedan od prioriteta struke za inovativnu terapiju.

-Očekujemo da će obolelim od dijabetesa na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovativna terapija”, izjavila je Radojević Škodrić.

Na listi trenutno 41 lek

Pixabay
 

 

 

Naglasila je da se trenutno na Listi lekova nalazi 41 lek različitog zaštićenog naziva (72 JKL) za lečenje dijabetesa, i to iz grupa insulina-humani insulin i analozi insulina kao i lekovi iz nekih grupa oralnih antidijabetika.

Sredstva koja RFZO izdvaja za oralne antidijabetike i insuline koji se nalaze na Listi lekova svake godine se značajno uvećavaju, a u 2020. godini RFZO je za ove lekove izdvojio skoro osam milijardi dinara, što je gotovo četvrtina od ukupnih sredstava koja se izdvajaju za sve lekove koji se izdaju na recept u apotekama.

Osim toga RFZO za obolele od dijabetesa obezbeđuju i medicinsko tehnicka pomagala od test pa do najsavremenijih senzora za merenje secera u krvi kod dece i odraslih.

-Država kontinuirano radi na unapređenju prava na medicinsko tehmicka pomagala - navela je Radojević Škodrić i naglasila da je usvojen predlog Udruženja da se test trake propisuju u količini za šest meseci, umesto na tri meseca kako je to sada propisano, što pacijentima znači jedan odlazak kod lekara manje. Pored navedenog, na teret RFZO ce biti omogucena i savremenija insulinska pumpa sa senzorom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike