Potvrđeno pisanje "24sedam": Srbija nabavila dva najnovija leka protiv korone!

17.05.2021

13:24 >> 13:41

0

Autor: M.V.

U pitanju su lekovi Bamlanivimab i Regeneron iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela za lečenje kovida 19

Potvrđeno pisanje "24sedam": Srbija nabavila dva najnovija leka protiv korone!
Copyright Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Srbija je nabavila dva najnovija leka za lečenje koronavirusa, koji su dostupni u svim kliničkim, kliničko-bolničkim centrima i opštim bolnicama, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje!

Kako su naveli u saopštenju, u pitanju su lekovi “Bamlanivimab” i “Regeneron” iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela za lečenje kovida 19. Ta dva leka se primenjuju u prvih deset dana od pojave simptoma i predstavljaju još jednu šansu da se infekcija zaustavi u ranoj fazi bolesti, navodi se u saopštenju.

Inače, “24sedam” je još u novembru prethodne godine pisao o američkom leku protiv virusa korona “bamlanivimab”, istog momenta kada je lek i odobren po hitnom postupku u ovoj zemlji. Drugi put je naš portal pisao u februaru, kada je najavio da će ova inovativna terapija protiv koronavirusa srpskim građanima biti dostupna u maju mesecu, što je sada potvrdilo i saopštenje i RFZO.

Regeneron
Profimedia

Ovaj lek pokazao se efikasnim kada su u pitanju zaraženi koji još nisu dospeli u bolnice i kojima još nije potrebna terapija kiseonikom, a u Americi se koristi u lečenju odraslih pacijenata koji imaju blagu, do umereno tešku kliničku sliku, uključujući one starije od 65 godina, ali i decu.

Sa druge strane, pisali smo i kada je u našu zemlju stiglo oko 20.000 doza leka “Regeneron”.

Ovaj lek takođe se primenjuje kod pacijenata sa blagom i umerenom formom bolesti, a lek se daje u prvih 10 dana od pojave simptoma kod onih pacijenata koji imaju povećan rizik da razviju teži oblik bolesti i da završe na bolničkom lečenju.

Podsećamo, mnoge zarazne bolesti i ranije su se lečile antitelima, odnosno gamaglobulinima iz krvi ljudi, koji su preležali aktuelnu zarazu. Da ne bude zabune, antitela su ćelije imunog sistema, koje se stvaraju kada izazivač bolesti dospe u organizam i deo su imunog odgovora u borbi protiv infekcije.

Prim. dr Radmilo Petrović, epidemiolog, virusolog i vakcinolog, u novembru je rekao za naš portal da se na klinikama za lečenje kovida 19 u Srbiji uzima krvna plazma od onih koji su preležali koronavirus i od toga se pravi gamaglobulin, koji se potom daje obolelima od kovida-19.

Pročitajte još
-Videli smo mnogo reklama na televiziji i po gradu na kojima piše: „Pomozite obolelima od kovida-19, dajte krv“. To je oglašeno upravo zbog toga što se ta metoda danas koristi. Sve što mogu da kažem je da bi trebalo da daje rezultate – naveo je ovaj stručnjak tada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike