Snažni anticiklon iz Skandinavije stuštiće se na Srbiju: Objavljena detaljna prognoza do kraja novembra (FOTO)

13.11.2021

16:30

0

Meteorolog Marko Čubrilo objavio novu vremensku prognozu

Snažni anticiklon iz Skandinavije stuštiće se na Srbiju: Objavljena detaljna prognoza do kraja novembra (FOTO)
Foto: 24sedam/Goran Sivački

Maglovit i tmuran početak vikenda koji je osvanuo u većem delu Srbije, u severnijim krajevima razbilo je sunce, dok će se na jugu i jugozapadu regiona biti uslova za prolaznu kišu ili pljusak.

Prema rečima meteorologa Marka Čubrila u nedelju se očekuje više oblaka nad Jadranom, koji će južnim, jugozapadnim i središnjim predelima doneti kišu ili pljusak, dok će nad ostalim predelima biti suvo, ali i malo toplije nego prethodnih dana.

- Jutarnji minimum od -1 do +6 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od +5 u mestima gde bude tmurno do oko +16 stepeni Celzijusa ponegde - piše Čubrilo.

Stiže hladniji, ali suv vazduh

Početkom sledeće nedelje oblaci odmiču na zapad, a ka nama stiže hladniji, ali suv vazduh, napominje Čubrilo.

- U košavskom području jugoistočni vetar će pojačati i u utorak, 16.11 novembra, a ponegde će imati udare i do oko 20m/s, posebno na jugu Banata. U isto vreme duž većeg dela Jadrana jugo i istočnjak, a na severnom bura. Dnevni maksimum u manjem padu, posebno na istoku regiona tako da bi se oko 16. novembra kretao uglavnom od +5 do +13 stepeni Celzijusa, na istoku Srbije samo oko +3, a najtoplije bi bilo duž obale Jadrana, ponegde i do +17 stepeni Celzijusa - piše meteorolog.

Padavine u drugoj polovini sledeće nedelje

U drugom delu sledeće nedelje dolazi do naoblačenja, tačnije u sredu uveče i u četvrtak postoje uslovi za prolaznu kišu, a uz zahlađenje na planinama preko 800 metara nadmorske visine mogao bi da padne i sneg.

- Vetar bi okrenuo na severozapadni smer, dok bi dnevni maksimum u četvrtak uglavnom bio od +5 do +9 stepeni Celzijusa, što su prosečne vrednosti za ovaj deo godine - navodi Čubrilo.

 

 

Od 22. novembra čeka nas promenljivo oblačno vreme uz slabe padavine i prosečne temperature za ovo doba godine.

- Jutarnja uglavnom od -1 do +5, a dnevne od +6 do +11 stepeni Celzijusa. Oko 23. novembra stoji signal za moguće novo pogoršanje - navodi Čubrilo i napominje da je vreme za period posle tog datuma nezahvalno prognozirati i da postoji više opcija za razvoj vremenskih prilika.

Snažni zapadni vetrovi bi svakako težili ka održavanju zonalnog strujanja bez uslova za neko jače zahlađenje, ali isto tako sinoptički parametri vezi za troposferu pokazuju da bi posle 24. novembra moglo doći do podizanja Azorskog anticiklona na sever što bi ka nama poslalo vlažan ali i hladniji vazduh iz Skandinavije.

Opcija jačeg zahlađenja uz sneg i u nizijama, kaže meteorolog, moguća je krajem meseca, ali nije izvesna.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic