Kovčeg patrijarha položen u Hramu Svetog Save, građani se opraštaju od Irineja (FOTO+VIDEO)

21.11.2020

10:35 >> 16:37

0

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru

Kovčeg patrijarha položen u Hramu Svetog Save, građani se opraštaju od Irineja (FOTO+VIDEO)
Copyright Tanjug/Anđelko Utješanović

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak od posledica korona virusa, a u našoj zemlji je proglašena trodnevna žalost.

Njegovi zemni ostaci biće izloženi u Sabornoj crkvi, a zbog pandemije sahrana će se održati pod posebnim pravilima.

Detaljna satnica programa u subotu:

8.30 – Doček zemnih ostataka patrijarha pred Patrijaršijom i unošenje u Patrijaršijski dvor. Pripadnici vojske RS uneće kovčeg u Dvor, a potom preneti u Sabornu Crkvu
8.35 – Mali pomen u dvorani Patrijaršijskog dvora
9.00 – Sveta liturgija u Sabornoj crkvi (služašči: Mjestobljustitelj NJVPr Mitropolit dobrobosanski g. Hrizostom, Episkopi: šumadijski g. Jovan i kruševački g. David, arhijerjski namesnici – protojereji-stavrofori: Branko Mitrović, Branko Topalović, Božo Bakajlić i starešina Saborne crkve – Petar Lukić, Đakoni: Radomir Perčević i Damjan Božić)
11.30 – Prenos kovčega iz Saborne crkve u Hram Svetog Save. Pripadnici vojske RS će napraviti špalir ispred hrama, a unutar hrama beoradski sveštenici.
12.30 – Mali pomen u Hramu Svetog Save

Patrijarh će počivati u Hramu Svetog Save, a uz ove počasti bi trebalo da bude sahranjen
Ko je mitropolit Hrizostom: Još u osnovnoj školi rekao da će se posvetiti Božjoj službi

Kovčeg će biti prekriven mandijom, malim omoforom i mitrom (bez žezla). Podsetimo, do sada smo pratili doček zemnih ostataka patrijarha, mali pomen, Sveta liturgija u Sabornoj crkvi

PRATILI STE UŽIVO:

11.35 – Kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja stigao je ispred Hrama Svetog Save.

11.40 – Zvona zvone od kada je kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha uneto u Hram Svetog save.

11.46 – Građani stoje mirno i odaju počast poglavaru SPC.

24sedam/Luka Đorđija-Talevski

11.56 – Sve više ljudi dolazi do najveće pravoslavne svetinje, a patrijarh irinej je prvi patrijarh koji će biti sahranjen na Vračaru.

12.08 – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je, po protokolu koji je objavio Sinod SPC, predviđeno da na sahrani patrijarha Irineja govore mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starešina beogradske Saborne crkve.

TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

– Ovo je trenutak dostojanstvene i svečane tuge. Mi ispraćamo na onaj put za koji se celog života spremamo našeg patrijarha, a svako u ovakvim situacijama može da pokaže meru sopstvene ličnosti, tako da oni koji su u stanju da izgovaraju razne neprimerene i neumesne stvari, time ne govore o onome o kome govore, oni govore o samima sebi – rekao je Selaković.

12.22 – Crnogorski predsednik Milo Đukanović izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Irineja. Đukanović je u telegramu napisao da je sa žaljenjem primio vest o Irinejovoj smrti, te je uputio izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC-a.

– Molim vas da moja saosećanja prenesete i njegovim najbližima – naveo je Đukanović.

13.00 – Saborni hram Svetog arhangela Mihaila danas obeležava svoju slavu – Aranđelovdan. Očekuje se da će litugiju služiti vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsesedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike