Spasilačka vežba u Rumi: Spasioci pomogli i "trudnici", ugroženi građani prebačeni u medicinski centar (FOTO/VIDEO)

05.11.2021

10:55

0

Nakon što im je pružena prva pomoć na licu mesta, građani koji žive u blizini fabrike u kojoj se "izlio gas" evakuisani su u medicinski centar

Spasilačka vežba u Rumi: Spasioci pomogli i "trudnici", ugroženi građani prebačeni u medicinski centar (FOTO/VIDEO)
ruma vezba sistem 2021 evakuacia smestaj fotp kaca (10) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Građani koji su evakuisani u vežbi "Sistem 2021" nakon simulacije izlivanja gasa u obližnoj fabrici, prvo su smešteni u privremeni šator Crvenog krsta gde im je pružena prva pomoć, a onda su odvedeni u improvizovani prijemni centar za zbrinjavanje povređenih u centru Rume.

Čim su stigli u prijemni centar, aktivisti Crvenog krsta i lekari prvo su proverili da li je neko povređen ili ima probleme sa disanjem, a onda ih sproveli na dalje lečenje.

Inače, u okviru spasilačke vežbe "Sistem 2021" reporteri 24sedam su danas u Rumi prisustvovali simulaciji izlivanja otrovnih materija u obližnjoj fabrici. 

Naime, usled nepažnje pri manipulaciji opasnim i štetnim materijama, u krugu preduzeća "Jacob Becker", došlo je do izlivanja otrovnog gasa koji isparava, te se obavila evakuacije zaposlenih i ugroženih građana iz stambenih zgrada koje se graniče sa prostorom pomenutog preduzeća.

- Vatrogasno-spasilačke jedinice su angažovane na evakuaciji zaposlenih i zbrinjavanju povređenih radnika, kao i na saniranju opasnih materija - rekao je za 24sedam komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona Živoslav Ivković.

Nakon što je izvršeno čišćenje gasa i evakuacija radnika, istovremeno se odigrala i evakuacija građana iz obližnjih kuća koji su odmah zbrinuti u šatoru Crvenog krsta.

 

Srbija prvi put u tom obimu i formatu proverava kako bi se reagovalo na situaciju prave katastrofe koja bi se dešavala na čitavoj teritoriji zemlje. 

Vežba, koja će po prvi put, od vremena bivše SFRJ, biti izvedena u ovakvim razmerama i formatu istovremeno će se održati na 50 lokacija, 24 grada i 26 opština u Republici Srbiji.

U vežbi učestvuje oko 8.000 ljudi, pripadnika Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, jedinice lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike