Srpski vatrogasci se vratili iz Grčke: Bili smo u dimu, sunce se nije videlo, na 20 metara od nas - buktinja (FOTO)

14.08.2021

18:04 >> 20:13

0

Trideset i sedam naših vatrogasaca borilo se sa vatrom koja je zahvatila ostrvo Eviju i ugrozila tamošnja domaćinstva, ljude, sela

Srpski vatrogasci se vratili iz Grčke: Bili smo u dimu, sunce se nije videlo, na 20 metara od nas - buktinja (FOTO)
Copyright Foto:24sedam/M.Kostić

Srpski vatrogasci i medicinsko osoblje koji su pritekli upomoć grčkom narodu da se izbori sa stravičnim požarima vratili su se iz Evije.

Trideset i sedam naših vatrogasaca borilo se sa vatrom koja je zahvatila ostrvo Eviju i ugrozila tamošnja domaćinstva, ljude, sela. U znak zahvalnosti jer su uspeli da spreče da se vatra ne probije do jednog od sela dobili su i ikonu od meštana.

Komandant vatrogasno- spasilačkog bataljona iz Niša, Marko Radovanović rekao je da je znanje sa kojim su krenuli i iskustvo bilo presudno u ovako katastastrofalnim požarima koje su zadesile Grčku.

-Naše jedinstvo je dovelo do uspeha i taj deo linije koji smo dobili požar nije uspeo da pređe i svi su nam zahvalni na tome kao i grčki narod, kada smo stajali na par metara od vatrenog zida koji je bio preko 20 meatra visine, da je bilo ko odustao mi ne bismo uspeli da sačuvamo položaj – rekao je Radovanović.

Foto:24sedam/M.Kostić

On je dodao da je stanje sada na Eviji stabilno , ali da ekipe još uvek dežuraju da ne bi došlo ponovo do nekih požara.

Operativac Aleksandar Arsić istako je da je stanovništvo bilo zahvalno našim vatrogascima jer su videli koliko su učnili da se spasi sve što je bilo moguće spasiti od vatre.

-Kada smo dolazili celo ostrvo je bilo u dimu. Pepeo je leteo po nama, kada smo odllazili ostrvo je počelo da živi, oni su nam bili zahvalni, bili su oduševlejni sa onim što smo uradili, plakali su ljudi kad smo odlazili, srce nam je bilo puno jer smo pomogli – rekao je Arsić.

Foto:24sedam/M.Kostić

Šef smene u Sremskoj Mitrovici, Marko Gmizić, kazao je da sunce nisu videli dva dana.

-Mi smo želeli da uradimo nešto kako treba, da nešto konkretno uradimo, počeli smo da pravimo našu čuvenu liniju , mi smo bili u dimu, sunce se nije videlo, posle dva dana smo videli šta smo uspeli da uradimo – rekao je Gmizić.
Doktorka Biljana Pavlović kazala je da je bila na licu mesta sa vatrogascima i da je sanirala lakše povrede do kojih je dolazilo.

„Na sreću nije bilo težih povreda, nije bilo potrebe za ozbiljnijim intervencijama, ali je dobro da smo bili tamo da sve saniramo na vreme“, rekla je Pavlović.
Stanje na Eviji je sada, kako kažu, stabilno. Grčki narod je izrazio veliku zahvalnost našim vatrogascima koji su se borili da sačuvaju svaki pedalj zemlje od vatre koje je pretila svima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike