Simbolika pet izloženih predmeta u Hramu: Postoji razlog zašto je patrijarhov kovčeg prekriven zelenim plaštom

22.11.2020

09:32 >> 09:40

0

Autor: M. I.

Reč je o obeležjima arhijerejske službe

Simbolika pet izloženih predmeta u Hramu: Postoji razlog zašto je patrijarhov kovčeg prekriven zelenim plaštom
Copyright Foto:24sedam /Milica Vujovic

Kovčeg sa telom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gde je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti.

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje i krst.

Kako je objašnjeno na RTS-u tokom prenosa uživo, reč je o obeležjima arhijerejske službe.

Pročitajte još: Srbija danas ispraća svog patrijarha: Poslednji pozdrav Irineju, počela zaupokojena liturgija (FOTO+VIDEO)

– Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u našoj tradiciji odlika našeg patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezal, jevanđelje koje je propovedao celog života, krst kojim je osvećivao svet, to su sve odlike njegovog dostojanstva – prokomentarisao je.

Podsetimo, patrijarh srpski Irinej, koji je preminuo usled posledica zaražavanja koronavirusom, biće sahranjen danas u Hramu Svetog Save na Vračaru, a Srpska pravoslavna crkva objavila je kako će izgledati protokol.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike