Pročitano pismo patrijarha Kirila: Irinej bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve

22.11.2020

11:48 >> 11:54

0

Autor: M. I.

Neka gospod Isus Hrist upokoji dušu novog sluge svoga, večna mu i blag pomen, piše u pismu ruskog patrijarha

Pročitano pismo patrijarha Kirila: Irinej bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve
Copyright RTS printscreen

Posle opela patrijarhu Irineju, pročitano je i pismo ruskog patrijarha Kirila.

– Sa osećajem duboke tuge primio sam vest o upokojenju patrijarha Irineja. U ime arhipastira i pastira i monaštva Ruske pravoslavne crkve izražavam duboko saučešće. Bog je Crkvi Svetog Save darivao dubokoumnog patrijarha. Ispunjen iskrenom hrabrošću i ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći snagu trudio da bude pored svoje pastve. U u poslednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja sa onim vernicima čiji je život prekinula strašna epidemija. Svojim autoritetom je učinio mnogo za očuvanje vaseljenskog pravoslavlja. On je bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve i više puta je govorio u prilog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini. Završetak unutrašnjeg uređenja Hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njeovog patrijaršijskog služenja. Neka gospod Isus Hrist upokoji dušu novog sluge svoga, večna mu i blag pomen – piše u pismu ruskog patrijarha.

Pročitajte još: Srbija danas ispraća svog patrijarha: Završeno opelo, beseda Hrizostoma ostavila vernike u suzama (FOTO+VIDEO)

Podsetimo, patrijarh srpski Irinej biće sahranjen danas u Hramu Svetog Save na Vračaru.

On se od se od 4. novembra lečio na Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi. Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike