Nemojte da vas zavaraju njene pitome oči, to je samo varka: Neobična životinja hara po gradovima!

29.10.2021

06:45

0

Autor: M. P.

Iako se lisica plaši ljudi, oni često prave grešku pa joj prilaze, tako ih mogu ugroziti, ali i pripitomiti

Nemojte da vas zavaraju njene pitome oči, to je samo varka: Neobična životinja hara po gradovima!
profimedia-0295111933 - Copyright Profimedia

Pre nekoliko dana naselje Stepa Stepanović posetio je neobičan gost - lisica. Iako to nije  karakteristično za nju, činilo se da je vrlo srdačna prema stanovnicima ovog dela grada, a ni sugrađani se nisu nje plašili. Ipak, postavlja se pitanje da li su lisice u naseljenim područjima razlog za brigu, kao i da li tako olako treba da sklapamo prijateljstvo sa njima?

Moramo priznati, ova četvoronožna životinjica sa dugim riđim repom zaista izgleda milo i pitomo životinju, međutim izraz "lukava kao lisica" nije za džabe poznat u narodu.

printscreen/Instagram/moj_beo_grad
 

- Pokušavanjem da ostvarimo kontakt sa lisicom mi podstičemo ponašanje koje njima nije prirodno i može stvoriti nekoliko problema. Pre svega se plaše ljudi, ali ako ih budemo pripitomljavali, one taj strah mogu izgubiti pa čak i napasti ljude na ulici. Takođe može da se desi i obrnuta situacija, da priđe u miru, a onda da je neko "mlatne" jer je se uplaši - objašnjava za 24sedam biolog Kristijan Ovari iz Beogradskog zoološkog vrta.

Kako dalje objašnjava Ovari, uopšte nije začuđen njenom pojavom u gradu, jer su one ovde živele i pre nego što su ljudi počeli da naseljavaju grad.

- One su ovde živele, a onda smo se pojavili mi. Došlo je do njihove adaptacije na urbanu sredinu. Takođe, mi proizvodimo mnogo otpada kojem je potrebno razlaganje. Što se takođe vrši na više nivoa, prvo đubre napadaju bube, zatim miševi i pacovi, a na kraju lanca imamo predatore poput kuna, lisiica, sova, vetruški... One su našle utočište u gradu - dodaje Ovari.

Iako naviknute na urbanu sredinu, one i dalje vode skrivovit način života, pa se najčešće mimoilaze sa ljudima. Ipak, ovaj put može biti reč i o povređenoj lisici, pa zato treba biti dodatno oprezan.

- Dešava se da se malo ohrabre, ali ne isključujem ni da ima neku povredu, jer tada mogu izgubiti strah i početi da se pojavljuju među ljudima. Iako nijedan slučaj besnila nije prijavljen u Beogradu, treba se plašiti i paziti divljih životinja jer ne znači da ne može da se javi, a i da nema neko drugo oboljenje, poput parazita. Treba izbegavati kontakt - pojašnjava biolog.

Pored fotografija ovog nezvanog gosta, na društvenim mrežama je kružila informacija da su pojedini sugrađani uspeli da nahrane lisicu i to hranom za mačke. Pored kontakta koji bi trebalo izbegavati, jer je ipak u pitanju divlja životinja, nije poželjno ni da je hranite, pa makar vam delovalo kao da nije jela danima.

- Hrana za kućne ljubimce nije adekvatna hrana za njih. Neretko se dešava da sugrađani daju ježu mleko. Da, možete pročitati da ježevi vole mleko, ali ne kupovno. Jer ono ima laktozu koju oni ne mogu da razgrade i sve se završava njihovim uginućem. Takođe, kao što sam napomenuo, prilikom kontakta može doći i do napada lisice na čoveka i njegove povrede - pojašnjava Ovari.

Da li treba da se plašimo za naše kućne ljubimce, još jedno je od pitanja, iako do sada nije zabeležen napad na njih.

- Lisice jesu predatori tako da mačka može "da izvuče deblji kraj". Govorim o mačkama koje žive na ulici i koje zajedno sa lisicima imaju isti izvor hrane. Obe koriste kontejner kao izvor, pa može doći do takmičenja oko hrane - zaključuje Ovari.

Takođe, prošle nedelje je primećena lisica i na Dedinju, a zbog blizine dva naselja ne isključuje se mogućnost da je reč o istoj jedinki. 

- Veterina Beograd je zadužena za divlje životinje i ona mora da interveniše, uhvati ih i skloni u prigodnije stanište - dodaje biolog.

Ipak, iz "Veterine" su istakli, da im do sada niko nije uputio poziv ni iz jednog od ova dva naselja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike