Deca na udaru novog talasa korone: Još jedna beba stavljena na respirator u Tiršovoj

26.10.2021

11:40

0

Autor: M. M.

Statistika kaže da je sada, zavisno od dana, između 10 i 15 odsto inficirane dece u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida

Deca na udaru novog talasa korone: Još jedna beba stavljena na respirator u Tiršovoj
TanjugAP Photo

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, rekla je da su na respiratoru dve bebe, koje su stabilno, ali su vitalno ugražene i obe su se zarazile kod kuće. Što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave teži slučajevi obolevanja kod dece, navela je doktorka.

U ovom talasu koronavirus pokazuje da niko nije pošteđen, pa ni deca i bebe. Iako se verovalo da se oni lakše bore sa infekcijom, situacija je sada nešto drugačija. U Kruševcu je nedavno preminuo šesnaestogodišnjak, bebe su zaražene, a deca od 12 godina imaju upalu pluća.

Ipak, kako kažu lekari, taj procenat, srećom, nije visok, ali je svakako alarm da su potrebne opreznost i odgovornost. Globalno se menja epidemiološka slika i sada je u svetu svaki četvrti inficirani virusom korona dete.

Statistika kaže da je sada, zavisno od dana, između 10 i 15 odsto inficirane dece u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida.

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, rekla je, gostujući u jutarnjem programu, da u odnosu na pre godinu i po, kada smo imali asimptomatske slučajeve kod dece, sada imamo veći priliv dece, a razlog tome je što su sojevi virusa infektivniji.

- Ranije je jedan zaraženi pacijent mogao da zarazi tri-četiri pacijenta, a sada jedan inficirani može da zarazi do devet drugih osoba - navela je doktorka Rsovac.

Prema njenim rečima, samim tim što je soj virusa virulentniji i infektivniji, raste broj obolelih među opštom populacijom, pa tako ima više zaražene dece i veća je mogućnost da i ona razviju bolest, čak i najteže kliničke slike.

- "Tiršova" i Institut za majku i dete su dve ustanove u Beogradu gde može da se zbrine dete koje ima najteži oblik kovida ili ima pridružene bolesti a pozitivno je na koronavirus. Trenutno su na respiratoru dve bebe, i naša borba za jednu traje duže od 10 dana, a za drugu 10 dana. Uspevamo da ih stabilizujemo, ali su vitalno ugražene - navela je dr Rsovac.

Dodala je da su se obe bebe zarazile kod kuće, u petom, odnosno desetom danu života.

- Ovaj virus jeste resperitorni, ali ima kompleksan način na koji deluje, dovodi do zapaljenja i na krvnim sudovima. Dešavaju se promene na krvnim sudovima u plućima i teške kliničke slike - objasnila je ona.

Napominje da je stav struke da su deca koja imaju komorbiditete ili su hronični bubrežni bolesnici, ili su imala kardiohiruške intervencije, kao i gojazna deca i ona sa dijabetesom, podložnija da se inficiraju i da imaju teži oblik bolesti.

Međutim, kako dodaje, primer beba koje su na respiratoru pokazuje da su podložni i oni koji nemaju razvijen imuni sistem.

- Veći je priliv dece koja stižu na pregled, ona imaju temperaturu, a ranije su bili asimptomatski slučajevi. Srećom, većina njih je za nedelju dana zdrava, ali što je veći broj inficiranih, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi - navela je doktorka Rsovac.

Na pitanje kada roditelji treba da odvedu dete kod lekara, doktorka kaže da kada se radi o bebama, pri pojavi visoke temperature one moraju da se odvedu kod lekara u prvom danu, da ne bi dehidrirale, a stariji u prva dva-tri dana.

- Preporuka pedijatra je da deca koja su napunila 12 godina mogu da se vakcinišu" Fajzerovom" vakcinom, a u Americi je to za decu iznad šest godina. Sva deca posle indikacije pedijatra mogu da budu sigurna da mogu da prime vakcinu - napomenula je dr Rsovac.

Prema njenom mišljenju, deca treba da se vakcinišu - kako ona sa komorbiditetima, tako i zdrava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi