"Zatvoreni smo mesec i po, nema okupljanja, a venčanja samo iz nužde": Ispovest Milice (25) iz Slovenije

23.11.2020

06:22 >> 13:05

0

Na snazi je policijski čas, a na ulicama su policijci i kontrolori, kaže za 24sedam devojka koja već sedam godina živi u toj zemlji

"Zatvoreni smo mesec i po, nema okupljanja, a venčanja samo iz nužde": Ispovest Milice (25) iz Slovenije
Copyright

Potpuno smo zatvoreni. Već mesec i po je na snazi policijski čas. Okupljanja nema. Na ulicama su policajci i kontrolori. Postalo je teško gledati sve to.

Ovako, za “24sedam”, započinje svoju ispovest Milica Lazović (25), koja već sedam godina živi u Sloveniji.

Milica opisuje kako sada izgleda život u zemlji koja broji svega dva miliona stanovnika, a dnevno umire oko 40 građana od posledica kovida.

Nema kretanja

– Skoro dva meseca nam je kretanje ograničeno, tačnije, od kada je uveden policijski čas, od 21 čas do šest ujutru. Polako gubimo svaku nadu da će se nešto menjati – priča nam Milica, i objašnjava da je najteža situacija u Kranju, gde ona živi.

Privatna arhiva

Prema njenim rečima, još početkom oktobra u ovoj zemlji su postepeno uvođene sve strože mere, anajpre je usledilo zatvaranje regija.

– Nedugo nakon toga, kretanje nam je ograničeno samo unutar opština. Znači, sada grad mogu da napuštaju samo oni koji rade u nekoj drugoj opštini i imaju dokaz za to – priča Milica.

Takođe, maske su najpre bile obavezne samo u zatvorenom prostoru, a sada je neophodno da ih nose i na otvorenom, jer, kako Milica kaže, u suprotnom plaćaju paprene kazne.

Pročitajte još: Da li će i marketi raditi do 18 časova? Uredba Vlade Srbije rešila dilemu

– Ovde kazna za nenošenje maske iznosi od 400 do 4.000 evra! A policija vreba na svakom koraku. Tako su, nedavno, jednoj porodici napisali kaznu od 800 evra jer je majka deteta masku skinula samo na trenutak – da zagrize pecivo. Taj snimak se u Sloveniji proširio brzinom munje, a najviše komentara izazvali su policajci, redari i kontrolori, koji su se okupili da joj “očitaju bukvicu” – priča ona za naš portal.

Privatna arhiva

Ona poručuje da kafići, restorani, klubovi, tržni centri, bioskopi i pozorišta odavno ne rade, kao i da su jedino otvorene apoteke, pumpe i pojedini marketi.

Pročitajte još: Malo ko zna: Patrijarha Irineja i patrijarha Pavla spajala je ljubav prema muzici

– Dostava hrane takođe radi. U periodu van policijskog časa možemo da odemo sami po hranu, a od 21 sat uveče donosi je dostavljač. Ostavlja je ispred vrata, pozvoni i beži. Uopšte nema kontakta – ističe ona.

Privatna arhiva

Ono što joj je možda i najteže palo jeste potpuno obustavljanje rada javnog prevoza.

– Gradski prevoz je potpuno ukinut. Ništa ne vozi, na ulicama se vidi tek pokoji automobil ili pešak – kaže ona, i dodaje da se restrikcije toliko brzo menjaju da non-stop čita vesti, kako joj nešto ne bi promaklo i da ne bi morala da plati kaznu.

Onlajn od vrtića do fakulteta

Još jedna mera koja je uvedena u ovoj zemlji je prelazak na onlajn nastavu.

– Od vrtića do fakulteta! Svi uče onlajn. Školarci prate onlajn nastavu, dok roditelji čija deca sada idu u virtuelni vrtić moraju da ostaju kod kuće, što nije uvek moguće – objašnjava ona.

Okupljanje za nula osoba

Broj ljudi koji može da se okupi na jednom mestu se, kako je rastao broj zaraženih, sve više smanjivao.
– Dok je bio manji broj zaraženih, važilo je pravilo da je dozvočjeno okupljanj do deset ljudi, pa su to smanjili na šest, a sada je najnovije to da je okupljanje dozvoljeno za – nećete verovati – nula osoba – priča nam ona.

To u praksi, kako nam je objasnila, znači da možete da boravite, šetate ili sedite samo sa onim ko ima istu adresu prebivališta kao i vi.

– Srećom, nisam sama, živim sa mužem, imamo i psa Rija. Takođe, redovno radim vežbe, pa spas u ovim teškim vremenima pronalazim u tim stvarima – zaključila je ona.

 

Venčanja samo iz nužde
Zbog novih restriktivnih mera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu venčavati, osim u “hitnim i nužnim” slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janše kao opravdani razlog za hitno venčanje naveo je – trudnoću mlade.
Tako je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs objasnio šta podrazumeva “nužno venčanje”.
– Venčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu baku kroz koji mesec ne bi trebalo uveravati da je rođeno dete nedonošče – naveo je Hojs.
Ove izjave izazvale su mnoštvo nezadovoljnih reakcija sa navodima da je ministrov odgovor potpuno neprimeren.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike