Brankica Janković: Kovid propusnice nisu diskriminacija, država ima pravo da sprovodi mere za zaštitu zdravlja

24.10.2021

08:42

0

Autor: I. P.

Kao što je vakcinacija legitimna mera zaštite - tako su i ograničenja kretanja ili zahtevanja posebnih ulazaka u zatvorene objekte - legitimne

Brankica Janković: Kovid propusnice nisu diskriminacija, država ima pravo da sprovodi mere za zaštitu zdravlja
Copyright TV Prva printscreen

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da kovid propusnice ne predstavljaju diskriminaciju.

- Često su me pitali da li se ovde radi o nekoj pozitivnoj diskriminaciji. Diskriminacija je diskriminacija, ona je štetna društvena pojava i zabranjena je zakonom. Ovde se ne radi ni o pozitivnoj ni o negativnoj diskriminaciji, rekla je poverenica za RTS.

Kako kaže, država ima legitimno pravo da sprovodi mere za zaštitu zdravlja stanovništva, u ovom slučaju se radi o velikoj urgoženosti svih nas od širenja virusa, ta borba i dalje traje. Kao što je vakcinacija legitimna mera zaštite - tako su i ograničenja kretanja ili zahtevanja posebnih ulazaka u zatvorene objekte - legitimne.

U Srbiji je sinoć u 22 sata, u skladu sa odlukom Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, stupila na snagu obaveza o posedovanju validnih kovid propusnica za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Posedovanje kovid propusnica obavezno je za ulazak u restorane, kafiće, barove i slučne objekte od 22 sata.

Od sinoć je takođe počela kontrola kovid propusnica, a novčano kažnjavanje počeće od ponedeljka.

Predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović ranije juče je rekla da će oko 2.400 inspektora svih 46 inspekcija kontrolisati kovid propusnice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike