Ni konobari nisu pošteđeni: Bez kovid propusnice posle 22 časa u lokalima ni ugostitelji!

21.10.2021

18:30

0

Zabrana boravka posle 22 časa u ugostiteljskim objektima važi i za zaposlene ako nemaju kovid propusnice

Ni konobari nisu pošteđeni: Bez kovid propusnice posle 22 časa u lokalima ni ugostitelji!
konobar profimedia-0565635456 - Copyright Ilustracija/Profimedia

Zaposleni u ugostiteljskim objektima neće smeti da rade posle 22 časa ako nemaju kovid propusnice, potvrđeno je za 24sedam u Vladi Srbije.

Kovid propusnice počeće da se primenjuju od subote od 22 sata, a prvo će važiti za sve noćne klubove i restorane. Međutim, u Vladi Srbije kažu da će ove propusnice važiti i za zaposlene u ugostiteljskim objektima.

- Sve što važi za kovid propusnice za goste važi i za zaposlene. Ako je neko zaposlen, ne znači da ne može širiti virus - rekli su nam u Vladi. 

Na pitanje šta će biti sa onim osobljem koje ne želi da se vakciniše, u Vladi su nam rekli da vlasnici lokala to moraju da reše sa zaposlenima.

Ali ugostitelji, naročito vlasnici noćnik klubova i barova, imaće malo vremena da se prilagode novim merama jer će kažnjavanje početi već u ponedeljak.

Miša Relić iz Udruženja noćnih klubova i barova kaže da su, iako niko nije oduševljen uvođenjem propusnica, vlasnici klubova svesni da je to jedini način da nastave sa poslovanjem u trenutnoj situaciji. Oni su juče imali sastanak u Vladi Srbije na kom su izložili svoje zahteve kako bi mogli da nastave posao nakon uvođenja kovid propusnica.

- Jedan od zahteva je bio da se prihvati serološki test jer osobe koje su preležale kovid i imaju antitela ne moraju odmah da se vakcinišu. Drugi zahtev je bio da primena kovid propusnica ne počinje ove subote, a najbolje bi bilo da počne od 1. novembra kako bismo mogli da se organizujemo - kaže on za 24sedam.

Profimedia
 

Relić dodaje da su postojala još dva važna zahteva.

- Treća stvar je da se u prvih mesec dana prizna prva doza zaposlenima i osoblju. Ako neko i odluči da se vakciniše, vi ste njemu praktično zabranili da radi nekoliko nedelja a to mora neko da plati! Četvrti zahtev je da treća doza ne može biti uslov jer zbog malog broja vakcinisanih ovom dozom ostaćemo i bez gostiju i zaposlenih! - dodao je Relić.

Na pitanje šta bi se desilo ako Vlada Srbije ne usvoji njihove zahteve, on odgovara da će posao noćnih klubova i barova biti uništen.

- Mi već sada imamo problem sa osobljem, jer ne možemo da nađemo konobare. U ovoj situaciji, ukoliko se ne usvoji ovo što smo predložili imaćemo nemoguću misiju da nađemo osoblje. A ako ostanu pri trećoj dozi kao uslovu za propusnicu, nećemo imati ni goste posle 10 sati uveče. Dakle to bi bio kraj - zaključio je Relić.

Na jučerašnjoj sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

Ovo znači da će se priznavati rezultat testa na antitela ukoliko je urađen u državnoj laboratoriji koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

Podsećamo da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima.

Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R. Marković

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike