Zeleno svetlo za srpski korona test: Rezultati su gotovi za 15 minuta, a evo kada bi mogao da se nađe u upotrebi

11.10.2021

13:40

0

Autor: M. P.

Test se od ostalih na tržištu razlikuje jer je baziran na proteinima koji su proizvedeni u našim laboratorijama

Zeleno svetlo za srpski korona test: Rezultati su gotovi za 15 minuta, a evo kada bi mogao da se nađe u upotrebi
Copyright Testovi, 24sedam/Maja Kostić

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) krajem juna dala je zeleno svetlo i odobrila za upotrebu serološki test za prisustvo antitela na koronavirus, baziran na proteinima proizvedenim u laboratoriji Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

To je rezultat projekta "Proizvodnja serološkog elisa testa na prisustvo antitela na virus korona", na kojem je ova visokoškolska ustanova radila u saradnji sa Institutom za primenu nuklearne energije.

Test za antitela već proizvodi INEP, ali sa proteinima koje nabavlja iz inostranstva.

Kako objašnjava prof. dr Tanja Ćirković Veličković sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta, rukovodilac projekta, test se od ostalih na tržištu razlikuje jer je baziran na proteinima koji su proizvedeni u našim laboratorijama.

Tim naših naučnika je optimizovao proces proizvodnje na osnovu sekvence koja vezuje antitela specifična za SARS CoV-2, a rezultate su objavili u međunarodnom naučnom časopisu Virology u maju ove godine.

- Zahtev za registraciju smo podneli u maju mesecu, a 23. juna ALIMS je pozitivno odgovorio na podneti zahtev i test na bazi proteina proizvedenih u našim laboratorijama je odobren za upotrebu - kaže profesorka Ćirković Veličković.

- Mi smo sa maksimalnim kapacitetima bili angažovani na proizvodnji dovoljnih količina proteina za potrebe razvoja antigenskih testova. Međutim, naši proizvodni kapaciteti nisu veliki, tako da za dalju komercijalizaciju ovih proteina i testova, moramo da obezbedimo proširenje ljudskih i materijalnih kapaciteta.

Krajem godine bi, u okviru projekta "Kapsido" koji finansira Fond za nauku Srbije, trebalo da se pojavi i prototip antigenskog testa, koji će se daljim istraživanjima učiniti mnogo osetljivijim od postojećih. Moći će da detektuje koronavirus u ranoj fazi bolesti, što je od presudnog značaja za obolele.

Na ovom važnom projektu naučnici sa Hemijskog fakulteta rade u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog i Instituta INEP.

- Projekat "Kapsido" je ušao u drugu fazu, odnosno proizvodnju specifičnih životinjskih antitela na protein nukleokapsida (N protein virusa) - ističe dr Ćirković Veličković.

- Antitela su neophodna komponenta antigenskih testova. Počinjemo sa testiranjem ovih antitela tokom oktobra, što znači da ćemo brzo imati i prototip antigenskog testa. Naša ambicija je da razvijemo inovativne antigenske testove, koji bi bili osetljiviji od standarnih, a zadržali bi visoku specifičnost koju oni, inače, imaju - dodaje.

Naša sagovornica naglašava da je sredstvima projekta "Kapsido" obezbeđena i najsavremenija oprema za detekciju i identifikaciju proteina, što je od velike pomoći za čitav proces validacije strukture dobijenih proteina, kao i standardizaciju procesa proizvodnje.

- U pitanju je uređaj visoke rezolucije (maseni spektrometar Orbitrap Exploris) koji osim primene u rezvoju testova za koronavirus, može da ima potencijalno veliku primenu i u domenu personalizovane medicine, što je danas trend u svetu - kaže dr Ćirković Veličković.

- Uređaj je instaliran u laboratoriji za proteomiku Centra izuzetnih naučnih vrednosti Hemijskog fakulteta i na raspolaganju je za potrebe naučne saradnje istraživačima iz drugih akademskih institucija u zemlji i regionu - dodaje ona za Novosti.

Zahvaljujući ovom projektu, Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije virusa SARS CoV-2 koja neće zavisiti od globalne dostupnosti PCR testova. Takođe, rezultate ovih testova bismo dobijali znatno brže. Za PCR je potrebno 12 do 24 sata, ovi bi bili gotovi i za 15 minuta.

Poklon Torlaku "20 paketa"

Cilj projekta "Proizvodnja serološkog elisa testa na prisustvo antitela na virus korona" je izrada testa za otkrivanje IgG antitela specifičnih za SARS CoV-2, uz korišćenje antigena proizvedenih u Srbiji.

Rezultat projekta je 20 kompleta za serološke analize odabrane populacije zdravstvenih radnika i donacija su Institutu "Torlak". Projekat je podržao USAID/UNDP, koji je omogućio proizvodnju 20 kompleta.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike