Direktor Direkcije za puteve osveštava zgradu zbog duha Draže Mihailovića!

06.10.2021

08:38

0

V.D. direktora Direkcije za puteve Ivan Đoković želi da osvešta zgradu kako bi pomirio duhove prošlosti

Direktor Direkcije za puteve osveštava zgradu zbog duha Draže Mihailovića!
draza - Copyright Printscreen/YouTube YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Ivan Đoković, v.d, direktora Plovputa iliti Direkcije za vodne puteve, pozvao je sveštenika da osvešta zgradu direkcije jer se u njoj nakon Drugog svetskog rata nalazilo Savezno državno tužilaštvo, gde su podizane optužnice protiv mnogih neprijatelja tadašnjeg režima, pa tako i protiv čuvenog Dragoslava Draže Mihailovića!

On kaže da je u toj zgradi, prema nekim navodima, jedno vreme đeneral bio i u pritvoru:

- Zgradu u kojoj svi radimo i svakodnevno provodimo radno vreme prate različite kontroverze i duhovne turbulencije. Ona je 1962. odlukom Saveznog izvršnog veća Jugoslavije dodeljena našem pravnom prethodniku, Saveznoj instituciji za održavanje vodnih puteva, a do tada se u njoj nalazilo Savezno državno tužilaštvo. U tim turbulentnim i teškim vremenima od završetka Drugog svetskog rata pa do 1962. u njoj su po prirodi stvari pisane i podizane optužnice protiv mnogih ljudi. Ne želeći da ikome sudim, sigurno da je u tim teškim vremenima posleratne obnove i formiranja političke nacije bilo i pravedno i nepravedno optuženih. Sigurno da su često i tužioci na svojstven način bili žrtve kompromisa izmedu političkih pritisaka i spostvenih moralnih skrupula. Otuda i nekada tužioce i optužene vidim kao civilne i duhovne gubitnike - navodi Đoković u dopisu zaposlenima, a piše Kurir.

U dopisu se dodaje da je mišljenja da je potrebno pokazati neku vrstu duhovnog pomena za sve koji su tu obitavali:

- U tom smislu sam i pozvao pravoslavnog sveštenika Jovana Petrovića iz Voždovačke crkve da u četvrtak osvešta prostorije zgrade.

Đoković, koji je inače funcioner SPS, rekao je da je u kancelariji koju koristi nekada sedeo Miloš Minić, glavni tužilac u procesu 1946. protiv Mihailovića:

- Postoji urbana legenda da je Mihailović bio zatočen u prostorijama u podrumu, dok je dizana optužnica. Ja i njega, ali i tužioce u tim smutnim vremenema, posmatram kao žrtve, pa sam razgovarao sa sveštenikom da osveštamo zgradu. Želeo sam da na neki način, u nekoj duhovnoj vertikali, iskažemo pomen svima. Ostavio sam na ličnu slobodu zaposlenima da ovo podrže ili ne, jer smo svi različitih verovanja, pogleda i veroispovesti. Međutim, svi su se odazvali, tako da ćemo ovo obeležiti interno, unutar kuće. Cilj inicijative je neko sveopšte pomirenje i smiraj raznih duhova u zgradi - objasnio je Đoković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike