Završena sednica Kriznog štaba: Lekari tražili restriktivne mere

05.10.2021

13:37

0

Autor: M. P.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je najvažnije da se nastavi vakcinacija

Završena sednica Kriznog štaba: Lekari tražili restriktivne mere
ana brnabic (2) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Sednica Kriznog štaba koja je bila zakazana za danas u 14 časova završila se nakon nešto više od sat vremena.

Premijerka Ana Brnabić obratila se javnosti o donetim odlukama.

- Odlučili smo da nastavimo kao što smo počeli i da je neophodna vakcinacija i samo vakcinacija - istakla je ona.

S druge strane, medicinski deo Kriznog štaba zahtevao je da se usvoje restriktivnije mere.

- Doktori su tražili da se uvede najmanje 10 dana mere zabrane okupljanja više od 5 ljudi  i zatvaranje delatnosti nakon 17 časova za sve sektore delatnosti osim esencijalnih delatnosti i medicinskog sektora, bolnica... Ali to nije usvojeno - dodaje.

Za sada ostaje samo mera povećanja vakcinacije. 

- Najbitnija i ključna nam je vakcinacija i samo vakcinacija... Mi smo bili svedoci da kada su nam bile restriktivne mere da je tada i masovna imunizacija stala, koja je nama najbitnija. Moje dileme su šta ćemo da radimo kada uvedemo mere koje je tražio medicinski deo Kriznog štaba. Jedini način da pobedimo sve ovo jeste da se vakcinišemo - navela je premijerka između ostalog objašnjavajući zbog čega nisu uvažene restriktivne mere.

Takođe, medicinski deo Kriznog štaba je tražio i uvođenje kovid propusnica ukoliko restriktivne mere pokažu rezultate.

Premijerka je istakla da je najviše vakcinisanih na Starom gradu, kao i da je sve na pojedincu.

- Imali smo među prvima vakcine, najveći procenat vakcinisanih u početku, a zbog toga što nismo želeli dalje da nastavimo u tome, dobili smo i po 50 umrlih dnevno. Mora biti individualne odgovornosti, jer ako nje nema, ne možemo da pobedimo kao društvo - rekla je Brnabić, dodavši da je država sve što je do nje uradila.

Antonio Ahel/ATAImages
 

 

Prema današnjim podacima, na koronavirus je pozitivno 7.190 osoba, od 23.903 testirana. 

- Ono što je pozitivno u svemu ovom negativnom je što se smanjuje razlika u broju hospitalizovanih i otpuštenih. Ta razlika je danas bila 100. Deluje da se stabilizuje stvar, ali videćemo u narednim danima kako to ide - kaže Brnabićeva.

Na pitanje šta će biti sa kovid propusnicama premijerka je istakla da i kada se uvedu, one neće moći da se iskontrolišu.

- Kovid propusnice ne mogu da se iskontrolišu ni u inostranstvu i nećemo moći ni mi ovde. Na primer dok sam bila u Njujorku saznala sam da se tamo kovid propusnice kupuju za 100 dolara. Onda ćemo opet doći na to da nećemo razgovarati o propusnicama već ćemo se baviti tim jednim koji je kupio kovid propusnicu, ili onim koji je ušao u kafić bez iste. Takođe, potrebna je inspekcija koja bi morala da proverava da li posetioci kafića ili restorana imaju propusnicu. Jer to ne možemo da tražimo od vlasnika lokala. A ne možemo imati jednog inspektora po glavi stanovnika. Ponavljam opet, najvažnija je individualna odgovornost - zaključila je Brnabićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike