Najnoviji korona presek u Srbiji: Raste broj inficiranih, preminulo 50 zaraženih

04.10.2021

13:05

0

Autor: I. P.

Pratite najažurnije informacije u vezi s kovidom 19 u našoj zemlji

Najnoviji korona presek u Srbiji: Raste broj inficiranih, preminulo 50 zaraženih
Copyright

Prema najnovijim podacima, na koronavirus su pozitivne 5.983 osobe, od 19.452 testiranih. Na respiratorima se trenutno nalazi  256 pacijenata, dok je preminulo 50 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana, na virus je bilo pozitivno 5.334 od 14.950 testiranih, dok se na respiratorima nalazilo 259 pacijenata, a preminuo je 49 osoba.

Rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju UKCS prof. dr Nebojša Lađević rekao je da su Infektivna klinika i kovid bolnica u Batajnici izuzetno opterećene i da se može reći da se traži mesto više.

- Kapaciteti su popunjeni, i uglavnom koliko se otpusti pacijenata iz ovih bolnica kući, toliko se novih pacijenata svakog dana primi - istakao je Lađević.

Dodao je da u ovom talasu epidemije ima sve više pacijenata koji zahtevaju mehaničku potporu i da će danas biti održan sastanak kako bi se otvorilo šesto odeljenje intenzivne nege u kovid bolnici "Batajnica" sa novih 20 kreveta, čime će se broj kreveta na intenzivnoj nezi povećati na 120.

- Moram reći da po odeljenjima, poluintenzivnim negama, imamo veliki broj pacijenata koji dišu uz pomoć neinvazivne ventilacije, tako da se taj broj penje na sigurno 180 pacijenata - kazao je Lađević.

Istakao je da u kovid bolnici u Batajnici i na Infektivnoj klinici gotovo svi pacijenti dišu uz pomoć kiseoničke potpore, ali da se razlikuju stepeni potpore.

Lađević je naveo da se pokazalo da nema pravila i da svi mogu da obole, ali i dodao da je najveći broj pacijenata koji su vitalno ugroženi i imaju tešku kliničku sliku nevakcinisan.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike