Ministar Ružić reagovao, obustavljen postupak protiv direktora beogradskih škola

25.11.2020

11:39

0

Autor: A. B.

Na današnjem sastanku sa ministrom prosvete Brankom Ružićem direktori su obavešteni da je postupak obustavljen

Ministar Ružić reagovao, obustavljen postupak protiv direktora beogradskih škola
Copyright TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu obustavilo je danas postupak protiv direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola, koji je pre nekoliko dana pokrenut po krivičnoj prijavi Sindikata zaposlenih u policiji.

Javnost je juče bila šokirana ovim skandalom i apsurdom – da su direktori više od 300 osnovnih i srednjih škola u Beogradu tuženi su zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske u školama. Podsetimo da se to odnosi na aktuelni period, odnsono sada u doba pandemije korona virusa, kada je glavna i osnovna obaveza svih nas, pa tako i đaka i nastavnika, da u zatvorenom prostoru nosimo maske.

Prema rečima Vesne Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” reč je o hitroj reakciji javnog tužioca na tužbu koju je podneo predsednik policijskog sindikata protiv direktora svih beogradskih škola.

U obrazloženju krivične prijave tako je naveden je apsurdan razlog, odnosno direktori su tuženi zato što su insistirali da učenici i zaposleni poštuju epidemiološke mere, i da u školama obavezno nose zaštitne maske.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović kaže da je u šoku zbog saslušanja u policiji i krivične prijave koja je podneta protiv njega i ostalih direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu jer su tražili od učenika i direktora da nose maske.

Uskoro hitna sednica Kriznog štaba: Glavna tema biće deca i škole
Ministar Ružić: Spremni smo za online nastavu
Doktor Kon dao najnoviju prognozu: Moguć trocifren broj umrlih dnevno, onlajn nastava neminovna

– Nakon naše reakcije Tužilaštvo je obustavilo dalji postupak, tako da se iskreno nadam da više nijedan kolega, direktor škole neće doći u situaciju u kakvoj sam bio ja – rekao je Bjelanović nakon sastanka sa ministrom prosvete Brankom Ružićem.

On je naveo da se, kao i ostalih 1.800 direktora škola u Srbiji, pridržavao svega što je Krizni štab i nadležno ministarstvo propisalo, a da je zbog toga dobio krivičnu prijavu i morao u policiju na saslušanje.

– Pridržavao sam se svega što je propisano i zbog toga sam bio u situaciji da idem u policijsku stanicu prošli petak i da dajem izjavu na okolnosti koje su navedene u krivičnoj prijavi. Posle nedelju dana još uvek sam u šoku – rekao je Bjelanović.

Kaže da su direktori škola, koji se trude da sačuvaju živote dece, zaposlenih, sprovode sve što je propisano, umesto pohvala dobili krivičnu prijavu.

Na saslušanju u policiji osim Bjelanovića bilo je još nekoliko direktora sa teritorije opštine Zemun i sa teritorije opštine Savski Venac.

Ministar Ružić je poručio da je, u saradnji sa Ministarstvom pravde, Tužilaštvo, nakon sagledavanja situacije, donelo odluku o obustavi postupka po predmetnoj krivičnoj prijavi.

– Daljih ovakvih razgovora sa direktorima neće biti – kazao je Ružić.

On je dodao da je jako zahvalan na posvećenosti svih zaposlenih u prosveti da se održi vaspitno-obrazovni sistem, kao i disciplina koja čini da škole ne budu mesto veće transmisije virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike