Muž joj je čuvao Tita, ona je spojila Broza i Jovanku, a onda su ih oboje strpali u zatvor! (VIDEO)

23.09.2021

18:00 >> 05:53

0

Autor: R.M.

Savka Čolić i njen suprug Boško bili su najbliži saradnici i prijatelji Josipa Broza Tita, a onda ih je UDBA strpala u zatvor

Muž joj je čuvao Tita, ona je spojila Broza i Jovanku, a onda su ih oboje strpali u zatvor! (VIDEO)
Copyright Profimedia/ Printrscreen youtube Goli Zivot TV Happy

Savka Čolić i njen suprug Boško bili su uz Josipa Broza Tita u Drugom svetskom ratu, da bi nakon toga nastavili da službuju na Belom dvoru. Njen suprug bio je Titov telohranitelj, a Broz mu je bio toliko privržen da nije hteo nigde da ide bez njega. A onda ih je dozvolio da ih oboje strpaju u zatvor.

Koliko je Savka Čolić bila bliska Brozu govori i njeno svedočenje da je za vreme II svetskog rata boravila u istom šatoru sa njim i njegovom velikom ljubavi Davorjankom Paunović Zdenkom.

Paunovićeva je za vreme rata dobila tuberkulozu, a Savka priča da se Tito prema njoj nije ponašao osećajno kako se mislilo.

– Bili smo u pokretu. Onda gaziš vodu, ideš kroz blato, pitaj Boga… nije se ni oblačila dobro. Smrznu se pantalone, pa onda lede seče kožu. Budu vam sve krvave butine. Onda joj organizam oslabio… Ali nije Tito bio osećajan kako se misli. Ako se neko razboleo zbog tebe i trpeo čitav život, treba biti malo osećajniji. A Titu je, izgleda, bilo svejedno da li je stradao Mišo, Žarko, Zdenka… – ispričala je ona u emisiji “Goli život” na TV Happy.

Savka priča da je Davorjanku u početku pogađalo to što je Tito nije voleo kao ona njega, ali je kasnije postala ravnodušna.

Međutim, on je bio ljubomoran na nju.

– Kada je banket, onda prilaze ljudi njoj da popričaju… a on odmah dolazi tamo gde je ona stala sa nekim da priča. On je nju voleo, ali takva je bila bolest. Možda, da se ona nije razbolela i umrla, kada ga je Herta ostavila, možda bi se oženio sa njom. Ako bi ga ona htela. Ali mislim da ga je prezrela i nije htela… – rekla je ona.

Jovanka Broz i Tito/Profimedia

Detalji, poput ovih, koje je iznela u javnost govore da je bila prilično važna na Belom dvoru, što i ona ne krije. Zapravo, Savka svedoči da je bila zadužena za brigu o Titu od nameštanja kreveta, pa do njegove hrane. Čak je morala da vodi računa i da mu neko ne stavi otrov u jelo.

– Uvek se na to računalo. Uvek su ovi iz UDBA rekli da se nešto mora paziti, pa čak i da kada je šibera od lifta za hranu otvoren da se ne odvajam od njega – priča Savka.

Borba za prevlast oko Tita

S druge strane, njen muž Boško Čolić je bio Titov telohranitelj, koji je sa njim bio čak i kod Čerčila. Koliko je ovo prijateljstvo bilo veliko, govori činjenica da su zajedno tajno bili kod pape, o čemu nije bio obavešten ni načelnik OZNA Aleksandar Leka Ranković.

Na svakoj fotografiji sem Tita i Davorjanke, nalazio se i on. Međutim, onda su počeli da ga “seku” sa fotografija.

Tito u kancelariji, Profimedia

Čolićeva je ispričala da je Bošku smestio general Milan Žeželj, koji je hteo da ga zameni na mestu Titovog telohranitelja.

– Međutim, Tito nije hteo nigde da krene dok Boško ne sedne u kola. Desi se da Boško nije momentalno tu, a Tito misli da jeste i da mu je neko javio. Međutim, zainat njemu Žeželj neće da javi samo da bi on zauzeo Boškovo mesto. Ali Tito bi držao celu kolonu i nigde nije izlazio. Ako je Boško u gradu, pošalju džip po njega i dokle ga ne nađu Tito ne kreće. I to je Žeželja raspalilo i svim silama je nastojao da mu nešto uradi – svedočila je ona.

Objasnila je da je Žeželj izmislio da je Branko odavao tajne Rusima, a da je Tito prethodno zadužio Čolića da sa jednom ruskom, filmskom ekipom obiđe sve predele u gradove u kojima je Broz bio tokom II svetskog rata.

– Žeželj je hteo pošto-poto da zauzme Boškovo mesto i moj muž je uhapšen 1951. u januaru. Bio je dežurni i nije se vraćao kući. Ja sam bila na poslu i kod mene je došao Obrad Prijić iz UDBA, da me pita hoću li da pođem sa njim jer je dobio naređenje od Rankovića da me odvede u zatvor na Dedinju – priča Savka.

Čolićeva je objasnila da su joj tada rekli da je njen muž imao naređenje da ubije Tita.

– Ja kažem, njemu je mogao narediti ko hoće ali to naređenje nikada ne bi ispunio… Ali, nije bio Žeželj miran dok ga ne zatvori! Tražio je svašta samo da bi ga zatvorio – ispričala je ona.

Tražili joj da abortira dete

Savka je bila u drugom stanju kada su uhapsili Branka i tražili su joj da abortira dete jer će i ona ostati u zatvoru.

– Rekla sam im da nema veze i da nije prvo dete koje će se roditi u zatvoru. I do sada su se rađali i gajili, ima ih i danas živih. I ja to neću. Rekli su mi da Boško nikada neće izaći iz zatvora, da će biti likvidiran. Rekla sam to je vaša stvar, možete da uradite šta hoćete, ali mene ne možete da naterate da uništim svoje dete. Ja to neću! – priča ona.

U zatvoru je ostala pet meseci, a stalno su je pratili jer su mislili da će da pobegne. Jednog dana tokom šetnje naišao Edo Brajnik Brajko iz UDBA i naredio da je više ne prati naoružani stražar i da može da se šeta kada hoće.

– Ko zna kada bi ja izašla nego je Brajko bio potpukovnik UDBA i u obezbeđenju kod Tita. Uvek je dolazio kod mene da pita kako se osećam i treba li mi nešto. Ne treba mi ništa, samo da me pustite kući… ja bih htela da mi omogućiš da ja napišem pismo Titu. I Brajko meni donese papir i olovku, i ja napišem pismo… napisala sam mu ko sam i šta sam… ili me pustite, ili me osudite da znam zašto sam ovde… kada je Tito pročitao to pismo upitao je zar me još drže u zatvoru? Odmah da ste je pustili! – priča Savka.

Josip Broz Tito Profimedia

Nakon toga su je odvezli kući, ali su joj sve stvari bile odnete sem Titove slike i zavese, kao i nekih fotografija u trpezarijskoj fioci. Bezbednjaci su joj objasnili da su joj neki “Crnogorci” odneli stvari i da su “daleko”.

– Pitala sam što su Titovu sliku ostavili, a rekli su mi da je zakonom zaštićena i niko ne sme da je dira. E, pa ja neću ničije naređenje i ja ću sada da je skinem! A ti posle upali džip, pa me vrati gde sam bila. Gde nema ničega, ne može ni Tito da visi tu! Ja pružim ruku, skinem Tita i spustim ram dole. Za zavesu su mi rekli da su možda zaboravili da je skinu. Skinem ja zavesu i kažem sada možemo da idemo. Ali kažu ne, nećemo ići nikuda… i meni da se to desilo kao tebi i ja bih to uradio – prepričala je ona razgovor sa jednim od policajaca.

Savka kaže da je njen suprug prvo bio u zatvoru u Bileći pola godine, da bi zatim bio prebačen na Goli otok.

– Mesečno jednom smo imali pravo da pišemo pismo i mogla sam da ga obiđem svakog meseca. Ali je to daleko, nije se moglo. Pa sam išla godišnje jednom – priča ona.

Brajko “udbaš” joj je omogućio da poseti muža dok je još bio zatvoren u Beogradu kako bi Boško mogao da vidi njihovog sina Mišu.

Više nikada nije videla Tita

Međutim, nakon što su je pustili iz zatvora Tito je dozvolio da se vrati na istu dužnost u Belom dvoru.

– Sve sam dobila i platili su mi tih pet meseci što sam bila u zatvoru. Ali ja nisam mogla da idem na posao jer nije imao ko da mi čuva dete. Posle zatvora nisam više videla Tita – ispričala je ona.

Nakon izlaska iz zatvora, dobila je posao u “Geomašini” da bude knjigovođa.

Muž Boško je bio 8,5 godina u zatvoru i to u dva navrata. Prvo nešto više od šest, a posle ostatak.

– Boško nikada nije hteo da priča o tome i molio me da ga ne pitam ništa. Rekao je da hoće da zaboravi sve, da je izgubio sve, da se džabe mučio i nosio Tita na leđima… ništa mu nije bilo teško sem što je nevin stradao – ispričala je ona.

Zanimljivo je i to da je Savka, maltene, posredovala u upoznavanju Tita i Jovanke. Iako joj to nije bila namera.

Jovanka je došla među ostalim devojkama iz Like posle rata i dobila zaduženje u kuhinji gde se kuvalo za sve.

– Tamo je bila dugo vremena na pranju suđa. Tako da su je malo malterirali Dalmatinci, koji su svi bili sa brodova. Oni su svi bili kuvari i kelneri, njih je sve Tito sa Visa doveo. Izabrao je najboljeg poslastičara, kuvara… međutim, voleli su da maltretiraju nove. Meni je bila žao, bila sam šefica i mogla sam da je stavim gde hoću. I onda sam je prebacila da sprema sobu kod Tita. Tu je bila pola godine-godinu. Imala je dečka koji je otišao na školovanje u Rusiju, kapetan jedan Ličanin. Međutim, posle smo mi videli da se zbližila sa Titom. Kada su trebali da idu na Brdo kod Kranja, Tito me zvao i rekao da kada budem određivala ko će da ide da odredim Jovanku. I tako je ona ostala uz Tita – priča Savka.

Čolićeva kaže da ju je naljutilo što se Jovanka udala za Broza zato što je imala dečka u inostranstvu. Kada je pitala što to radi, Jovanka joj je odgovorila:

– Nema veze, ako neću ja hoće druga… Pa, druga neka lomi vrat ali nemoj ti! – uzviknula je uzaludno Savka i objasnila Jovanki da joj Tito “dva puta može biti otac”. Međutim, Jovanka joj je odgovorila da “nema veze”.

– Meni ja žao, ja sam je branila… Niko je nije voleo u dvoru. Ni kelneri, ni jedna devojka… Inače, bila je ješna a Tito nije bio izjelica. Mogao je čitav dan da ne jede – ispričala je ona i dodala da se Brozova ugojila tek kada se udala za Tita.

Brat Slavko nikada nije priznao Broza

Savka je otkrila i da Titov brat Slavko nikada nije priznao Broza za brata.

Pročitajte još:
– Tetka kada mu je došla u Beograd, i sedela sa Titom rekla je “moj Josip nije imao prst, a ti imaš celu ruku”. A njemu je mašina odsekla prst – rekla je ona i dodala da je posle toga “tetka omrkla, ali nije osvanula”. Nakon susreta sa Titom odvedena je negde i niko je više nije video.

Ona je ispričala da njegov brat Slavko nije dolazio u vilu, dok je njegov drugi brat Franjo, koji je bio u Mađarskoj, dolazio. Međutim, Savka tvrdi da Franjo nije poznavao Slavka!

– Mi smo svi mislili da je Tito naš čovek, ali kada pogledam ovako i čitaš malo više istoriju dolaziš do toga da je on, ipak, Austrijanac i da nije naš – ispričala je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike