Kako da nas bude više? Tri mere za dobar početak...

23.09.2021

12:25 >> 12:36

0

Autor: P. Š.

Da bi se popravila situacija u Srbiji potrebno je da imamo 2,2 deteta na oba roditelja

Kako da nas bude više? Tri mere za dobar početak...
Pixabay

Direktor Republičkog zavoda za statistiku, Miladin Kovačević govorio je o krizi porodice u svetu i Srbiji i merama za poboljšanje prirodnog priraštaja u zemlji. Kriza obnavljanja populacije je svetski fenomen, koji ostavlja značajne posledice, zato je potrebno preduzeti mere.

– Pesimizam prevladava, čak i ono što su projekcije Ujedinjenih nacija do 2030. godine. Prisutna je depopulacija čak i u Africi. Demografska regresija nastupiće čak i u Kini, pa će, ukoliko ne preduzmu određene mere u tom pogledu, ići put Japana – kaže Kovačević za “Kurir”.

Pročitajte još:

– Slušali smo predsednika, on i sam kaže da ne možemo biti sigurni da bilo koje mere mogu dati rezultate, ali naravno na nama je, na populacionoj politici zemlje je da pokuša sve kako bi popravila stanje. Ima primera gde su te mere dale rezultate – kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku i dodaje da se mi još nismo približili kritičnoj stopi.

– Mi smo na 1,48, ali dobro je da nismo blizu stope 1,2 odakle posle ne bismo mogli da se povratimo. Da bi se popravila situacija u Srbiji potrebno je da bude stopa 2,2 deteta po roditeljima – navodi on.

Mnogo faktora utiče na prirodni priraštaj.

–  Nije porodica jedini uslov pozitivnog prirodnog priraštaja, koji mi nemamo odavno. Imamo taj proces depopulacije od 1992. godine, ali je to bilo vidljivo već pedesetih, šezdesetih godina – ističe Kovačević.

Pročitajte još:

Zato su neophodne mere kako bi se podstaklo poboljšanje prirodnog priraštaja.

– Ono što bi sada vredelo je da se ta novčana pomoć daje odjednom i da se tako mogu rešavati neka vitalna pitanja. Jedan pravac je direktno materijalno stimulisanje, tu su i jeftini stanovi za mlade bračne parove, ono što su Mađari uradili dalo je dobre rezultate. Tu je i fiskalna relaksacija, usklađivanje rada za roditelje – kaže Kovačević, koji navodi da je reč o fleksibilnosti radnog vremena.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti