Roditelji masovno uhode decu! Satovi za praćenje postali pravi hit, sve više mališana pod nadzorom

15.09.2021

08:00 >> 12:05

0

Pametni satovi za decu postali hit među roditeljima koji žele da imaju kontrolu gde se kreću mališani

Roditelji masovno uhode decu! Satovi za praćenje postali pravi hit, sve više mališana pod nadzorom
Pametni sat, Foto: Profimedia

Pametni satovi za decu postali su hit među roditeljima otkako je počela školska godina. Kako smo uspeli da saznamo kod nekoliko provajdera i u nekoliko radnji, trenutno vlada pomama za ovim gedžetima, a razlog je jednostavan – satovi imaju mogućnost lociranja deteta u svakom trenutku.

– Kupila sam detetu ovaj sat zato što često ide samo u školu, kada suprug i ja ne stignemo da ga odvedemo zbog posla. Pošto je mali, veoma se plašim da ga pustim samog. Ali pošto sam primorana na to, onda mi mogućnost da znam gde se nalazi jako znači. A sat je praktičan i zato što može da mi se javi pa ne mora da nosi telefon – ispričala je Marina V., mama jednog dečaka koji ide u treći razred.

S druge strane Ana Z. kaže da jeste kupila detetu sat umesto mobilnog telefona, ali ne zbog praćenja.

– Dete može da me pozove sa sata ili da primi poziv, što mi je najbitnije. Tako ne mora da nosi mobilni telefon. Ranije, kada je imalo mobilni, onda su mu igrice odvlačile pažnju na časovima. A na satu nema igrica, tako da je mnogo bolja varijanta. Inače, nije mi uključena opcija za praćenje – ispričala nam je ova mama.

Pametni sat, Foto: Pixabay

Internet stručnjak Zoran Torbica kaže za 24sedam da pametni sat nije jedini uređaj koji može da odaje nečiju lokaciju.

– Svaki uređaj možete da pratite. Možete pratiti neku osobu preko telefona, postoje razne aplikacije koje mogu da se instaliraju i da budete praćeni bez vašeg znanja. Nije neophodno da to budu telefoni i satovi, možete uređaj za praćenje postaviti bilo gde – objasnio je on.

Pročitajte još:

Postoje različite vrste uređaja za praćenje.

– Uređaj za praćenje se može postaviti u šta god hoćete. To su mali GPS lokatori koji imaju svoje napajanje i mogu da rade mesecima, a veličine su vrha nokta. Mogu se staviti bukvalno svuda, u neki deo odeće, ranca, u olovku… – navodi Torbica.

Praćenje i prisluškivanje

Za praćenje se koriste uglavnom mobilni telefoni, zato što su tehnički najpodesniji, ali i zato što ih osoba svuda nosi sa sobom.

– Mobilni telefoni se generalno koriste za špijuniranje. Instalirate određenu aplikaciju i ona u svakom momentu šalje 3D lociranje i sistemski možete da pratite osobu, kao što to rade policija i operatori. Čak možete prisluškivati osobu preko tih uređaja – objašnjava Torbica.

Zoran Torbica, Foto: Printscreen FB Zoran Torbica

Ipak, on veruje da se preteruje sa ovakvom brigom roditelja.

– Mislim da smo postali previše praćeni, a bezbednosna situacija se nije mnogo promenila u odnosu na pre 30 godina. Deca su sve više pod kontrolom i nisam siguran koliko je to pravi put. Smatram da treba da postoji određena sloboda i odgovornost. Jer praćenjem dece, ne razvijate im odgovornost – smatra on.

Uprkos tome što ih roditelji kupuju kako bi obezbedili deci sigurnost, on kaže da deca ni sa njima nisu mnogo bezbednija.

– Deca sa tim uređajima nisu naročito bezbedna. Nisam siguran da zbog nekih izolovanih slučajeva treba da bude neophodna tolika kontrola dece. Roditelji su pomalo razmaženi, pa su se umesto vaspitanja odlučili za mere kontrole i praćenja. Postave im uređaj za praćenje umesto da ih nauče da ne uzimaju bombone od nepoznatog čoveka – kaže Torbica.

Pročitajte još:

On dodaje i da roditelji nikada neće moći u potpunosti kontrolisati decu.

– U jednom trenutku će ta deca, koja su pametnija od svojih roditelja, onemogućiti te uređaje. Jer mnogi praćeni ljudi uspevaju da se zaštite od praćenja, pa će to učiniti i deca – zaključio je Torbica.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti