Ministar Ružić najavio uvođenje testiranja dece, promenjeni kriterijumi za onlajn nastavu

15.09.2021

07:28 >> 09:15

0

Autor: M. J.

Zasada se nastava na daljinu odvija u malom broju škola i ne bi trebalo da čudi da u istom gradu bude nekoliko modela

Ministar Ružić najavio uvođenje testiranja dece, promenjeni kriterijumi za onlajn nastavu
učionica maske đaci - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Branko Ružić, ministar prosvete, izjavio je da u ovom trenutku nije moguće održavati nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na tradicionalan način.

– Nastava će se odvijati u skladu sa stručnim uputstvima, ali nastavno osoblje je u obavezi da pripremi predavanja i u formi za učenje na daljinu, ukoliko realna situacija nameće taj model – izjavio je jutros ministar gostujući na TV Prva.

Pročitajte još

Ružić je objasnio da se zasada nastava na daljinu odvija u malom broju škola i da ne bi trebalo da čudi da u istom gradu bude nekoliko modela.

– Uveli smo tzv. semafor sistem, centralizovani model u kojem su ključni parametri broj vakcinisanih i zaražrenih. Ukoliko u istom gradu imamo u jednoj školi veći broj zaraženih nego u drugim školama, tu će biti uvedena nastava onlajn, ali ne i u škole u kojima je epidemiološka situacija povoljnija – rekao je Ružić.

Novi kriterijum za onlajn nastavu

Branko Ružić, 24sedam/ Goran Sivački

Podsetio je da je Vlada pre oko 15 dana došla do određenih zaključaka koji će omogućiti da se i ovaj model inovira i da bude još realističniji i efikasniji, i predočio da je kriterijum za uvođenje onlajn nastave da je 10 odsto učenika u odeljenju pozitivno na koronu.

– Nastojaćemo da uvedemo i redovno testiranje učenika da bismo imali što realniju sliku situacije i nadamo se da će roditelji podržati ovu inicijativu. Neće biti neke posebne kontrole i inspekcija, jer je obrazovni sistem ozbiljan i celu situaciju nadgledaju direktori škola i nastavno osoblje – kazao je Ružić.

Naglasio je da sve epidemiološke odluke i preporuke donosi medicinska struka i potvrdio da će se obrazovni sistem pridržavati tih preporuka, što važi i za nošenje maski, ali i za sve ostale mere koje budu propisane.

Pročitajte još

Ružić je rekao da đaci od prvog do trećeg razreda idu u školu na tradicionalan način, a svi ostali uzrasti će se prilagođavati realnoj epidemiološkoj situaciji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike