Nađeno rešenje za 1.000 žednih krava i konja na Suvoj planini, voda sutra opet u pojilima (FOTO)

15.09.2021

13:47 >> 17:45

0

Autor: R.M.

Ministarstvom za poljoprivredu dogovorilo finansiranje zbrinjavanja stoke na ispaši na Suvoj planini

Nađeno rešenje za 1.000 žednih krava i konja na Suvoj planini, voda sutra opet u pojilima (FOTO)
Copyright Foto: Maja Kostić

Nakon što je više od 1.000 grla krava i konja na Suvoj planini već danima bez vode jer je presušio jedini izvor sa kojeg se pojilo punilo, a vojska koja je cisternom dopremala vodu, zbog isteka ugovora otišla, rukovodstvo opštine Gadžin Han je sa Ministarstvom za poljoprivredu dogovorilo finansiranje zbrinjavanja stoke na ispaši na Suvoj planini.

Oni su napravili novi ugovor o finansiranju redovne dostave vode za piće za više stotina krava i konja koji su na ispaši na Suvoj planini, a koji su posle presušivanja izvora na visoravni Rakoš bili ugroženi i bez vode.

Punjenje pojila dok su dolazile vojne cisterne, Foto: Maja Kostić

Prema rečima predsednika gadžinhanske opštine Milisava Filipovića, jedna vojna cisterna sa vodom ponovo je krenula put Bele Palanke, odakle će voziti vodu do Rakoša, dok se očekuje da stigne još jedna koja će dopremati vodu sve dok za tim bude bilo potrebe.

Meštani ovog kraja kažu da u sredu vojna cistern još nije stigla, pa su angažovali jednu manju privatnu, za koju ovih dana jedva izdvajaju finansijska sredstva, ali i koja nije dovoljna da napoji sva grla.

– Mi smo plaćali čoveku koji vozi dva puta po 6 tona, a svakog dana fali još 30 tona vode. Gore voda presuši, 40 tona minimum vode treba dnevno, a životinje su dobije samo 12 tona, ostale trpe. Stočari zajedno svaki dan plaćaju privatnu cisternu oko 200 evra, a da bi se sva grla napojila potrebno je oko 500 evra, a mi taj novac nemamo. Evo danas smo organizovali opet svoju privatnu cisternu crpeći sve moguće finansijske izvore, kako nam životinje ne bi uginule bez vode, a nadamo se da će od četvrtka, kako je obećano, ovde ponovo voziti vojska – kaže Jovan Miljković iz Malog Krčimira.

Životinje su na Suvoj planini ostala su bez vode početkom avgusta kada je presušio izvor na vrhu Rakoš. Kako bi pomogli stočarima, iz Opštine Gadžin Han su zatražili pomoć od Vojske Srbije koja je odvozila cisterne kako bi se voda odvezla do životinja, ali je ugovor sa vojskom istekao u nedelju. Od tada su se meštani nekoliko dana sami dovijali da napoje krda i dopreme vodu privatnom cisternom do ovih teško pristupačnih planinskih predela.

Vojska će ponovo dovoziti vodu do pojila, Foto: Maja Kostić

Iz Opštine Gadžin Han kažu da su pomoć zatražili od Ministarstva poljoprivrede, te da je nakon toga odlučeno da već od srede bude nastavljena dostava i to ne jednom, već sa dve vojne cisterne.

Pročitajte još:
– Već u četvrtak, delegacije Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava u ovom delu Srbije obići će teren na Suvoj planini kako bi se uverili da je sve pod kontrolom, ali i da bi se dogovorili šta još treba raditi. Umesto jedne cistern koja je do sada dopremala vodu za pojila, od sada će ići dve, tako da više neće biti problema. Finansijska sredstva za vodu i gorivo za prevoz cisterni do visoravni gde se nalaze krave i konji snosiće Ministarstvo poljoprivrede, a ostalo je na nama. Na više lokacija na suvoplaninskim visoranima su svojevremeno sagrađeni veliki betonski bazeni – pojilišta, koja se pune vodom transportovanom cisternama iz podnožja, a seljaci svoja stada dovode do njih i tu napajaju stoku ‒ objašnjava predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike