U Srbiji više od 2.000 dece ima problem sa rastom, roditelji često obrate pažnju prekasno

17.09.2021

11:54 >> 14:26

0

Autor: R.M.

Ukoliko od treće godine do puberteta dete ne raste barem četiri centimetra godišnje, onda možda ima problem sa rastom

U Srbiji više od 2.000 dece ima problem sa rastom, roditelji često obrate pažnju prekasno
Copyright Pixabay

Procene su da u Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormona rasta, a nizak dečji rast nije samo estetski problem, rečeno je danas na konferenciji povodom Svetskog dana dece niskog rasta.

Gordana Plemić, predsednica udruženja „Roditelj“, upozorila je da svest o važnosti praćenja rasta deteta nije dovoljno razvijena, pa se veliki broj dece sa ovim poremećajem dijagnostikuje onda kada je prekasno za terapiju.

– Merenje visine dece obavezno je na sistematskim pregledima, a po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u toku prve godine, dete se na sistematskim pregledima meri sedam puta, u drugoj godini dva puta, potom jednom godišnje do kraja redovnog školovanja. U toku prve godine, dete poraste oko 22 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj osam, potom oko četiri centimetra godišnje, do puberteta. Zato roditelji treba da prate visinu svoje dece i ukoliko primete da stagniraju u visini moraju se što pre obratiti pedijatru – kazala je Plemićeva.

Doktorka Maja Ješić, Foto: Dalibor Danilović

Doktorka Maja Ješić, pedijatar-endokrinolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, objasnila je da su najčešći uzroci niskog rasta nedostatak hormona rasta i nedostatak hormona štitaste žlezde, a od ostalih patoloških uzroka nizak rast može biti prouzrokovan intrauterusnim zastojem u rastu, celijakijom, različitim genetskim sindromima, hroničnim bolestima…

Pročitajte još:
– Niska telesna visina roditelja najčešće objašnjava nizak rast deteta, ali to ne sme biti razlog da se dete ne uputi endokrinologu čim se uoči poremećaj. Nedostatak hormona rasta kod dece može biti nepoznatog i poznatog porekla, urođeni i stečeni. Kada se radi o urođenom nedostatku hormona rasta, najčešće se uočava posle druge godine života, a uzroci mogu biti genetski uslovljeni ili razvojni poremećaji glave, koji se javljaju sporadično. U stečene uzroke spadaju ozbiljne povrede glave, tumori glave, infekcije centralnog nervnog sistema, zračenje glave – istakla je doc. dr Ješić.

Deca sa ovim problemom leče se injekcijama hormonom rasta, o trošku RFZO.

– Osnovni preduslov uspešne terapije je što ranije postavljanje dijagnoze i postizanje maksimalne visine pre početka puberteta. Osim stimulacije linearnog rasta, hormon rasta ima višestruka korisna delovanja koja obuhvataju održavanje normalnog telesnog sastava i metabolizma tokom celog života. Stoga se kod osoba sa dokazanim nedostatkom hormona rasta preporučuje supstitucija tog hormona i posle prestanka rasta u visinu, ali u dozama koje su manje od supstitucionih doza u detinjstvu i adolescenciji – dodala je dr Ješić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike