Ovaj pokret rukom može da vam spase život! Da li znate za ovaj signal za pomoć? (VIDEO)

30.08.2021

11:50 >> 15:48

0

Ovaj signal je razvijen tokom pandemije i proširio se celim svetom. U Srbiji mnogi nisu upoznati

Ovaj pokret rukom može da vam spase život! Da li znate za ovaj signal za pomoć? (VIDEO)
Copyright Facebook

Britanka Sara Everard (33) ove godine je kidnapovana, silovana, pa potom ubijena. Njen nestanak prijavio je momak 4. marta, a njeno telo pronađeno je 10. marta u šumi u blizini Ešforda u Kentu. Za otmicu i ubistvo Sare Everard optužen je policajac.

Ovaj slučaj brutalnog ubistva potresao je britansko društvo, a podaci kažu da je u Ujedinjenom Kraljevstvu čak 97 odsto mladih žena bilo izloženo seksualnom uznemiravanju na javnom mestu.

Pročitajte još

Stravično ubistvo je pokrenulo lavinu, pa su tako mnoge žene na društvenim mrežama počele da dele svoja iskustva i uznemirujuće priče o zlostavljanju.  Zbog toga je u žižu interesovanja u celom svetu dospelo pitanje bezbednosti i zaštite žena.

Zakonodavci su u mnogim zemljama najavili strože zakone, a u međuvremenu su Mreža za finansiranje žena i Kanadska ženska fondacija razvile poseban i vrlo jasan signal koji može spasti živote žena i devojčica.

Naime, sve što je potrebno je da osoba koja je u opasnosti ispruži dlan, savije palac, a potom i ostale prste. To će biti jasan signal da je toj osobi potrebna pomoć.

Iako je ovaj gest prvobitno lansiran u Kanadi, vrlo brzo se proširio po celom svetu zahavljujući društvenim mrežama.

Ono što ga izdvaja od svega sličnog jeste to što može da se primenjuje bilo gde u svetu, bez obzira na jezik i kulturu.

 

Apoteke pokrenule šemu kodnih reči

Pixabay

Gest je razvijen tokom pandemije jer je “lokdaun” uticao na povećanje nasilja u porodici i nad ženama. Takođe, u januaru su i apoteke u Britaniji smislile način kako da pomognu žrtvama.

Dovoljno je da osoba kaže ANI (što znači hitna akcija, potrebna odmah) i  zaposleni u apoteci će odmah da odvede žrtvu u stranu, gde diskretno može da zatraži pomoć.

I telefoni imaju SOS dugme

Pixabay

Takođe, jedan od načina da žrtva zatraži pomoć a da to zlostavljač ne otkrije jeste da putem telefona uputi poziv za pomoć.

Naime, ajfon uređaji imaju mogućnost da pritiskom na bočno dugme, ili bilo koje za jačinu zvuka, osoba uputi poziv za pomoć.

Kada se stisne dugme, pojavljuje se SOS broj koji ugrožena osoba prevlačenjem poziva.

Ako umesto toga žrtva nastavi da drži bočno dugme i taster za jačinu zvuka, počinje odbrojavanje i oglašava se glasno upozorenje. Ako se i dalje drži dugme, ajfon automatski poziva hitne službe.

Na starijim modelima ovih telefona trebalo bi bočno dugme stisnuti pet puta. Takođe, šalje se i tačna lokacija brojevima kojima je poziv upućen.

Slična opcija postoji i na Android uređajima, ali način na koji radi varira od proizvođača do proizvođača.

Postoji i tiho rešenje

Tokom prošle godine pokrenut je u Velikoj Britaniji i “Silent solution” pozivanjem na broj 999, koji omogućava ljudima koji su u opasnim situacijama da tiho zatraže pomoć.

Ako se žrtva plaši da je ne čuju, vodič savetuju osobu da se nakašlje ili dodirne slušalicu, a obučena osoba će to odmah prepoznati kao signal za pomoć.

A u Srbiji?

Pixabay

Kada je reč o bezbednosti žena u Srbiji situacija nije ništa bolja nego u ostatku sveta.

U okviru istraživanja koje je sprovao Autonomni ženski centar, svaka deseta ispitanica je navela da se ne oseća bezbedno u mestu u kom živi. U okviru istog istraživanja pominje se da je 80,8 odsto žena navelo da same brinu o svojoj bezbednosti, a njih 13,1 kao službu koja brine o tome vidi policiju. I u manjem i u većem gradu žene poznaju druge žene koje su silovane.

Hristina Piskulidis iz organizacije ASTRA kaže za 24sedam da u našoj zemlji nije razvijen neki kodni jezik, odnosno univerzalni znak za žene u opasnosti.

– Nemamo mi neki poseban simbol. Plašim se da kada bi to bilo javno, to bi videli i trgovci ljudima. Međutim, mi imamo praksu da sa osobom koja je u potencijalnoj opasnosti dogovorimo kodnu reč. Naime, ako žena vidi potencijalno sumnjiv oglas za posao, dogovorimo se da pre javljanja ili odlaska na razgovor budemo u stalnom kontaktu. Tada ugovorimo neku sigurnu reč i ukoliko je osoba izgovori znamo da je u opasnosti – pojasnila je Hristina.

Većina žena sa kojima smo razgovarali takođe nije upoznata sa univerzalnim simbolom poziva u pomoć, ali smatraju da je ideja sasvim dobra jer je primenjiva svugde u svetu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike