Dr Bekić primio treću dozu: Vakcinišite se, epidemija se razbuktava

31.08.2021

16:16 >> 16:50

0

Autor: P. Š.

Izvor: Tanjug

Treću dozu do sada, na nivou cele zemlje, primilo je oko 2,7 odsto građana

Dr Bekić primio treću dozu: Vakcinišite se, epidemija se razbuktava
printscreen/youtube/Jutarnji Program TV Happy

U Srbiji je do juče nešto više od 155.000 građana primilo treću dozu vakcine protiv koronavirusa, izjavio je direktor Doma zdravlja “Savski venac” dr Zoran Bekić, koji je i sam danas primio tzv. “buster” dozu cepiva.

Bekić je za Tanjug rekao da je treću dozu do sada, na nivo cele zemlje, primilo oko 2,7 odsto građana.

– Do juče, to je nešto više od 155.000 trećih doza. U Beogradu je dato 44.000 trećih doza, od čega na Beogradskom sajmu više od 8.500. – rekao je Bekić koji je i koordinator najvećeg punkta za vakcinaciju.

Pročitajte još:

Bekić je ponovo upozorio da vakcinacija prvom i drugom dozom teče usporeno i da je do juče tek nešto više od 50 odsto vakcinisanih u Srbiji.

– Vakcinišite se, jer se epidemija razbuktava. – apelovao je Bekić.

On je rekao da nije imao nikakvu dilemu i da je, čim je prošlo 180 dana od druge doze, odlučio da se vakciniše trećom, jer je to jedini način da pojača svoj imunitet.

– Korona je u punom zamahu, vidimo da su nam pune kovid ambulante, kovid bolnice i ja danas koristim privilegiju što živim u Srbiji, gde je vakcinacija svima dostupna. Apelujem da treću dozu dobiju svi, a posebno na sve građane koji nisu dobili prvu i drugu dozu da se vakcinišu i da to urade što pre, jer je to zaista jedini način da budemo odgovorni prema sebi i svojim bližnjima kako u kući tako i na poslu. – istakao je Bekić.

On napominje da vakcinacijom trećom dozom nije obavezna, ali da je toplo preporučuje svima jer se korona, kako kaže, ponovo otima kontroli, a cilj treće doze je da produži i pojača imunitet.

– Posebno se preporučuje da je prime osobe sa smanjenim imunitetom, onkološki bolesnici, hronični teški pacijenti, poput onih na dijalizi ili koji čekaju transplantaciju organa, svi stariji od 70 godina, svi stariji od 60 godina koji borave u ustanovama za stare, zdravstvenim radnicima, radnicima u socijalnim ustanovama, kao i građanima koji često putuju u inostranstvo. – istakao je Bekić.

On kaže da građani previše razmišljaju o tipu vakcine, naglasivši da je bolje, kako ističe, primiti bilo koju vakcinu kao treću, nego razmišljati o tome.

– Preporuka je da se dobije ona vakcina koju smo dobili prilikom prve dve aplikacije ako je ona bila efikasna i osoba nije imala korona infekciju. Ako građani žele da prime neku drugu, to je omogućeno u našoj zemlji i oni treba to da kažu doktoru na vakcionalnom punktu prilikom pregleda. – naglasio je Bekić.

Pročitajte još:

Vakcinacija trećom dozom moguća je na svim punktovima u Srbiji, čak i bez zakazivanja, a uslov je da je prošlo 180 dana od revakcinacije. Vakcionalni punktovi u Srbiji su domovi zdravja, a Beogradu i Hala 11 Beogradskog sajma. Dostupne su sve četiri vakcine koje su i do sada bile u upotrebi u Srbiji – “Sinofarm”, “Sputnjik V”, “Fajzer” i “AstraZeneka”.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti