Dr Tiodorović otkrio kada primiti treću dozu ako ste posle dve doze preležali kovid

05.09.2021

05:30 >> 05:32

0

On naglašava da je i kod treće doze izuzetno važna uloga izabranog lekara

Dr Tiodorović otkrio kada primiti treću dozu ako ste posle dve doze preležali kovid
Copyright Prof. dr Branislav Tiodorović, 24sedam/Goran Sivački

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba, objašnjava za Kurir da treću dozu može primiti svako ko je posle dve preležao kovid i to najranije mesec dana od potpunog oporavka.

– Kao što je bio slučaj i kod druge doze, odnosno zaražavanja posle jedne doze, tako je i sada sa trećom – onaj ko je imao kovid, a bio s lakom kliničkom slikom ili asimptomatski, mesec dana posle potpunog ozdravljenja može da primi treću dozu. Ako je bila upala pluća i teška klinička slika, po protokolu bi trebalo sačekati najmanje tri meseca od potpunog ozdravljenja, koje je potvrđeno i laboratorijski i radiografski – objašnjava za Kurir prof. Tiodorović.

Pročitajte još

On naglašava da je i kod treće doze izuzetno važna uloga izabranog lekara ili specijaliste jer je treća doza upravo preporučena najosetljivijim kategorijama – onima s hroničnim i autoimunim bolestima, transplantiranim organima… čiji je imunitet već veoma narušen osnovnom bolešću.

– Svakako nijedna doza i nijedna vakcina ne smeju da se prime pre konsultacije s lekarom, pa tako i ova buster. Doktor je taj koji će dati konačnu reč kada je pravo vreme za nju ako je pacijent posle dve doze imao kovid – ističe prof. Tiodrović i napominje da se treća doza, sa kovidom ili bez njega između nje i druge, svakako ne sme primiti pre nego što istekne šest meseci od druge.

A da li je opravdano primiti treću dozu čim isteknu ti rokovi po protokolu, imajući u vidu da je samim zaražavanjem stečen prirodni imunitet ili sačekati malo da opadne titar antitela, pa onda ga pojačati buster dozom.

– Dobro pitanje, i tu bi trebalo razmisliti da se sačeka malo s trećom dozom jer je verovatno i sama infekcija napravila određeni titar antitela. Iako se to da izmeriti, preporučujem da se ljudi ne rukovode time prilikom odlučivanja, već da se svaki pacijent konsultuje sa svojim lekarom jer, kao što stalno naglašavamo, sve je individualno i izabrani lekar najbolje zna da preporuči imajući u vidu da li pacijent ima neke hronične bolesti ili slabosti imuniteta – naglašava Tiodorović.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike