Divne vesti, maleni Boško Gugleta otišao po lek: Rano jutros otputovao sa mamom u Budimpeštu

07.09.2021

09:14 >> 12:20

0

Autor: M.P.

Osmomesečni Novosađanin je stabilno, ali i dalje na respiratoru

Divne vesti, maleni Boško Gugleta otišao po lek: Rano jutros otputovao sa mamom u Budimpeštu
Copyright budihuman.rs

Maleni Novosađanin Boško Gugleta, kojem je u maju dijagnostikovana spinalna mišićna artrofija (SMA) tip 1, otputovao je rano jutros u Mađarsku da primi spasonosni i ujedno najskuplji lek na svetu – zolgensmu.

Na put u mađarsku prestonicu, osmomesečni Boško i njegova mama Nađa, kako je kazala za Novosti, pošli su sanitetskim vozilom, a u pratnji malog pacijenta su lekar i medicinski tehničar.

– Boško je stabilno, ali je i dalje na respiratoru – rekla je Boškova mama.

Sve ovo vreme, Boško je bio u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, gde je bio i na respiratoru. Mali pacijent se prošle nedelje uspešno izborio sa urinarnom infekcijom, tako da je jutros mogao da krene na svoje prvo putovanje u inostranstvo.

Pročitajte još:

Crveni alarm

Kako smo pisali, Boško je rođen 14. januara 2021. u Novom Sadu. Trudnoća i porođaj su protekli uredno. Kada je imao tri meseca, njegovi roditelji su primetili da je dosta mirniji nego što bi trebalo da bude u tom uzrastu. Iako je slaba pokretljivost bila prisutna od samog rođenja, ona je uvek bila pravdana time da se deca razlikuju – neka su živahnija, a neka mirnija. Prisećajući se Dušana, Boškovog brata, gledajući njegove video snimke, njihovi roditelji uočili su značajnu razliku koja je istog trenutka uključila alarm.

Krajem avgusta prikupljen je novac koji je omogućio da mali Novosađanin ode po svoj lek.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike