Šokantna prepiska: Roditelji najavili učiteljici da deca u školi više neće nositi maske! (FOTO)

11.09.2021

18:15 >> 06:18

0

Autor: R.M.

U Ministarstvu prosvete kažu da deca mogu da ne nose maske u školi, ali samo uz potvrdu stručnog lekara

Šokantna prepiska: Roditelji najavili učiteljici da deca u školi više neće nositi maske! (FOTO)
Copyright Profimedia

Na internetu se pojavila prepiska iz jedne Viber grupe u kojoj su roditelji najavili učiteljici da njihova deca više neće nositi maske u školi!

– Dobar dan učiteljice. Htela sam da vam kažem da moje dete (Teodora) od sutra neće nositi masku u školu nikako. Tako da Vas molim da je ne primoravate na nošenje iste. Takođe sam pričala sa drugim nezadovoljnim roditeljima koji se slažu samnom i koji će takođe poslati decu bez maski – napisala je jedna mama u grupi.

Međutim, ovaj njen post pokrenuo je lavinu pa su se roditelji bukvalno utrkivali ko će da potvrdi da njegovo dete više neće nositi masku u školi!

Ne određuju roditelji da li je maska dobra za decu…

Pedijatar Saša Milićević kaže da postoji određen broj dece koja ne smeju da nose maske, ali njih je malo.

– To su pacijenti koji imaju teške oblike alergijske kijavice i imaju neki teži oblik nekontrolisane dečije astme. Zbog toga im maska dodatno otežava disanje. Iako deca ponekad maske skidaju ili razmenjuju među sobom, ona su uglavnom disciplinovana, pogotovu od petog razreda i starija – objašnjava pedijatar.

Pedijatar dr Saša Milićević, Printscreen/Youtube TVDR

– Roditelji se često žale da deca neće da nose masku, ali ja se ne slažem s time. Deca odlično nose maske i vrlo su disciplinovana, a oni koji su protiv toga su upravo roditelji, koji kada dobiju neki oblik kovida, jure da se leče i odjednom veruju u sve. A ovako kada bolesti nema, oni u to ne veruju i misle da ne treba maska – smatra Milićević.

On je uveren da ideja da sva deca skinu maske nije dobra.

– Ko može da skine masku, treba da odluči pedijatar pulmolog ili alergolog, koji će reći da li dete ima neku hroničnu bolest zbog koje ne bi trebalo da nosi masku. Roditelji o skidanju maski ne bi trebali da odlučuju na svoju ruku, jer nisu dovoljno stručni za to – rekao je pedijatar.

Roditelji odbijaju da im deca nose maske, Foto: Printscreen Viber

Može bez maske, ali uz potvrdu lekara…

S druge strane, Ministarstvo prosvete je u svom saopštenju potvrdilo da deca mogu da ne nose maske samo uz potvrdu lekara. Oni su naglasili da je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene u školama.

– Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite. Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom – saopštili su iz ministarstva.

Prim. dr Radmilo Petrović, Foto: 24sedam/Radmila Briza

A da su maske delotvorne potvrdio je za 24sedam i epidemiolog Radmilo Petrović, koji kaže da je odluka odluka ovih roditelja glupa.

– Deca u preko 90 odsto slučajeva neće biti bolesna ako se zaraze, a sigurno će se zaraaziti. Ali će prenositi virus dalje. Maske u školama su protivepidemijska mera. Maske se nose da se ne bi udahnuo virus i tražiti da se ne nose je nehumano prema kolektivu, narodu, naciji… zbog takvih ćemo imati još nekoliko hiljada obolelih više svakog dana – ljutit je on.

Petrović dodaje da se još pre 200 godina znalo da hirurške maske štite od zaraze.

– Neke manje, neke više, ali maske štite od rasejavanja infekcije. I zna se sigurno da štite. Zašto bi hirurzi nosili maske, ako ne štite? Znači milijarde ljudi koji ih koriste u zaštiti od virusa su glupi, a samo ti roditelji su pametniji od njih. Ne znam kako je moguće da je takva glupost među njima! – zaključio je Petrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike