Nastavnici su danas dobili detaljno uputstvo za ocenjivanje: Kako će izgledati onlajn ispitivanje?

27.11.2020

17:39 >> 19:44

0

Manji broj ocena potrebnih za zaključivanje,mogućnost da đaci ostanu neocenjeni na polugodištu ako su bili bolesni ili u izolaciji, kao i ocenjivanje na dal

Nastavnici su danas dobili detaljno uputstvo za ocenjivanje: Kako će izgledati onlajn ispitivanje?
Copyright Profimedia

Manji broj ocena potrebnih za zaključivanje,mogućnost da đaci ostanu neocenjeni na polugodištu ako su bili bolesni ili u izolaciji, kao i ocenjivanje na daljinu osnovni su zaključci novog Pravilnika koje je Ministarstvo prosvete poslalo svim obrazovnim institucijama u Srbiji nakon odluke da se od ponedeljka prelazi na onlajn nastavu.

24sedam su imale uvid u dopis koji je je Ministarstvo prosvete poslalo nastavnicima kao vodič za ocenjivanje tokom onlajn nastave.

-Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene – navode iz ministarstva prosvete.

Kako je navedeno u dopisu iz Ministarstva  ukoliko đak ima dve ocene, profesir može da mu zaključi ocenu.

-Nismo ograničeni sa brojem ocena koje bi trebalo da imamo na kraju polugodišta. Znači, nastavnik nije u obavezi da proverava znanje ukoliko ima makar dve ocene – stoji u jednom delu dopisa.

Takođe, nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu. Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.

Stariji osnovci neće dolaziti u školu na ispitivanje niti na kontrolne, dok će mlađi osnovci, od prvog do četvrtog, pošto za sada idu u školu moći da imaju kontrolne, piše u uputstvu za nastavnike.

Pixabay

Ako je učenik nezadovoljan

Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Učenik može ostati neocenjen

Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija) može ostati neocenjen. Tim učenicima, navode u ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike