Ovo će vas obradovati! Ruski naučnici razvijaju lek protiv korone koji će biti 99 odsto efikasan

01.01.2021

19:55 >> 20:37

0

Lepe vesti stižu u vezi sa pronalaženjem pilule koja će spasiti ljude od umiranja od zaraze koronavirusom

Ovo će vas obradovati! Ruski naučnici razvijaju lek protiv korone koji će biti 99 odsto efikasan
Copyright Pixabay

Protiv pandemije koronavirusa čovečanstvo se bori duže od godinu dana i ova pošast jedan je od najvećih izazova s kojima se savremena medicina suočila. Da bi sprečili masovno zaražavanje i umiranje, naučnici rade danonoćno na pronalaženju rešenja, a u tu kolektivnu borbu uključile su se vlade, akademske zajednice, dobrotvorne organizacije, farmaceutska industrija i lokalne zajednice. Ali uz sav taj trud, koliko smo blizu razvoju leka za lečenje ili sprečavanje kovida?

Pixabay

Prema najnovijim informacijama, Ruska federalna medicinska i biološka agencija (FMBA) najavila je razvoj leka za borbu protiv koronavirusa koji bi postao prvi antivirusni lek sa direktnim dejstvom na svetu, ako klinička ispitivanja budu uspešna.

Prema rečima Veronike Skvortsove, šefa FMBA, dosadašnje studije su pokazale da je lek više od 99 odsto efikasan.

– Ovo je prvi lek koji je usmeren protiv uzroka bolesti. Zapravo, ovo je tkozvani antidot za infekciju koronavirusom – obavestila je ona premijera Mihaila Mišustina, napominjući da su završene pretkliničke studije, koje su pokazale da je lek „potpuno siguran i visokoefikasan“.

Pixabay

– Ako klinička ispitivanja potvrde efikasnost ovog leka, to će biti prvi bezbedni, efikasni antivirusni lek sa direktnim dejstvom – objasnila je ona.

U maju je rusko Ministarstvo zdravlja odobrilo lek protiv koronavirusa pod nazivom „avifavir“, nastao na bazi „favipiravira“, koji se u Japanu koristi od 2014. godine protiv teških oblika gripa. Lekovi se proizvode u zemlji.

Dakle, ako zavirimo danas u globalne vesti, one su – dobre.

Još jedan lek protiv korone

Uz to, početkom decembra pojavila se vest o leku koji se zove „molnupiravir“, kada su istraživači Instituta za biomedicinsku nauku na američkom Univerzitetu Džordžija i još jedna američka grupa naučnika predstavili lek koji deluje protiv koronavirusa, i to u roku od 24 sata.

Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Kako se navodi u rezultatima istraživanja, lek može da se uzima oralno, a sa lečenjem se može početi u ranoj fazi obolevanja. Takvo lečenje imalo bi trostruku korist – sprečavanje da bolest kod pacijenta uznapreduje do ozbiljnog stanja, skraćenje faze u kojoj je osoba zarazna u cilju sprečavanja emocionalnih i socioekonomskih posledica dugog boravka u izolaciji i brzo smirivanje lokalnih žarišta.

Sa druge strane, srpski epidemiolog, virusolog i vakcinolog dr Radmilo Petrović o ovom otkriću govorio je za “24sedam” i naveo da smatra da lek ne može da smiri epidemiju, već samo da utiče na odlaganje epidemijskog procesa.

Vakcina na prvom mestu

– Lek može da pomogne u smanjenju teških oblika oboljenja, kao i u u smanjenju stope smrtnosti. Međutim, problem nastaje jer bi taj lek, ukoliko se pokaže da deluje i na ljude, primali samo oni građani koji imaju simptome i koji odu kod lekara, što je jedna petina građana. A šta je sa asimptomatskim slučajevima? – zapitao se ovaj epidemiolog.

Pročitajte još
Poručio je da je ovo odlično naučno dostignuće, ali da se pandemiji može stati na kraj samo vakcinacijom.
– Ovo istraživanje je odlično, pozitivno, a u osnovi je i najbitnije da se smanji smrtnost, u čemu bi lek pomogao. Ipak, ako pričamo o okončavanju epidemije, to jedino može vakcina i ništa drugo – zaključio je on.

Sve u svemu, vesti su dobre, jer su u našu zemlju prvo 22. decembra  stigle doze “Fajzerove” vakcine, a onda i 30. decembra količine ruske vakcine “Sputnjik V”. Vakcinacija za stara lica i medicinske radnike je počela, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ćemo do kraja januara imati najmanje četiri vrste vakcine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike