"Vakcinacija - način da se izbegne zaražavanje", Đerlek poručio: Srbija će imati tri vakcine za imunizaciju građana

09.01.2021

11:52

0

On je rekao i da priče o tome da zdravstveni radnici navodno odbijaju da se vakcinišu nisu tačne i da se preuveličavaju

"Vakcinacija - način da se izbegne zaražavanje", Đerlek poručio: Srbija će imati tri vakcine za imunizaciju građana
Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek potvrdio je jutros da će Srbija uskoro imati tri vakcine na raspolaganju za imunizaciju stanovništva.

– Spoljnopolitički kredibilitet naše zemlje je danas na višem nivou nego ranije i zbog toga je Srbija uspela da dobije vakcine i počne imunizaciju čak i pre EU – podsetio je Ðerlek u Jutarnjem programu TV Prva.

On je rekao i da priče o tome da zdravstveni radnici navodno odbijaju da se vakcinišu nisu tačne i da se preuveličavaju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek
Tanjug/Tara Radovanović

– Nema nikakvog masovnog odbijanja vakcinacije. To nije tačno – rekao je Ðerlek i podsetio da je i sam vakcinisan ruskom vakcinom Sputnjik V.

On je ponovio da su i Fajzer/Biontekova, i ruska, i kineska vakcina koja se uskoro očekuje u Srbiji, potpuno bezbedne, a vakcinacija jedini način da se izbegne zaražavanje koronavirusom.

– Bićemo bezbedni što pre završimo s imunizacijom. Imamo operativni plan u tri faze. U prvoj fazi planiramo vakcinaciju oko 1,4 miliona naših građana, a planiramo da vakcinišemo ukupno oko 3,4 miliona naših sugrađana. Kada to budemo postigli, bićemo na dobrom putu da se oslobodimo korona virusa. U nerednim imesecima planiramo da ubrzavamo imunizaciju, tempom kojim nam vakcine budu stizale u Srbiju – rekao je Ðerlek i podsetio da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika i to ne samo onih iz Kovid sistema.

Pročitajte još

– Imamo porast smrtnosti i među ne-kovid pacijentima. Zato je važno da se svi zdravstveni radnici vakcinišu kako bi i ne-kovid pacijenti kojima je potrebna lekarska pomoć imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu – rekao je državni sekretar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti