Praznik koji je nastao iz inata: Večeras Srbi dočekuju pravoslavnu Novu godinu

13.01.2021

07:29 >> 10:00

0

Srpska Nova godina, odnosno pravoslavna Nova godina, zvanično se obeležava kod Srba i svih pravoslavaca 14. januara po novom kalendaru

Praznik koji je nastao iz inata: Večeras Srbi dočekuju pravoslavnu Novu godinu
Copyright Tanjug/ Jaroslav Pap

Srpska Nova godina, odnosno pravoslavna Nova godina, zvanično se obeležava kod Srba i svih pravoslavaca 14. januara po novom kalendaru, a 1. januara po starom. Iako je slave svi pravoslavci, u Srbiji ona ima daleko veće značenje, jer je nastala kao znak očuvanja srpskog identiteta. To je i dokazano činjenicom da naš narod ovaj praznik naziva srpskom Novom godinom. Može se reći da se slavlje ove Nove godine održalo kod Srba pomalo i iz inata.

Godine 1919, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca usvojila je gregorijanski kalendar, čime je 1. januar ustanovljen kao prvi dan nove godine. Iako se Srpska pravoslavna crkva u jednom trenutku zalagala za usklađivanje kalendara, od 1923, kada je iz Zagreba stigla žalba da pravoslavna slavlja štete trgovini i privredi, svaki dalji pokušaj usklađivanja kalendara i prekida slavlja srpske Nove godine bio je uzaludan. Srbi su prkosno i ponosno nastavili sa svojom tradicijom!

Prvu proslavu pravoslavne Nove godine organizovala je beogradska “Kasina”, a već sledećih godina pridružile su joj se sve ostale kafane, bioskopi, domovi…

Međutim, sa nastupom komunizma na političkoj sceni Srbije, slavlje pravoslavne Nove godine bilo je strogo zabranjeno.

I pored striktne odluke da sve kafane moraju biti zatvorene 13. januara najkasnije do 22 časa, Srbi su ipak nastavili sa proslavom pravoslavne Nove godine, i to krišom, rizikujući tako ne samo da završe u zatvoru, već i svoj ugled i položaj.

Danas se ovaj praznik slavi slobodno i veselo, kako u krugu porodice, tako i po trgovima širom Srbije ili ispred hramova i crkava, uz muziku, kuvano vino i veliki vatromet.

Dr Kisić-Tepavčević: Nema organizovanog dočeka

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević je pre dva dana otkrila da li će biti dočeka srpske Nove godine.

– Ugostiteljski objekti će i dalje raditi do 20 časova, ali nema organizovanog dočeka – kazala je ona.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike