Oprezno sa vitaminima i antibioticima: Prekomerna upotreba može ostaviti ozbiljne posledice

14.01.2021

12:26

0

Autor: M.V.

Koju količinu vitamina dnevno smemo da unesemo i da li postoji bolja alternativa za unos ovih hranljivih materija, objasnili su stručnjaci

Oprezno sa vitaminima i antibioticima: Prekomerna upotreba može ostaviti ozbiljne posledice
Copyright Pixabay

Tokom prethodne godine prodaja vitaminskih suplemenata porasla je za 90 odsto, što pojedini stručnjaci smatraju vrlo uznemirujućom činjenicom, jer velika doza vitamina dovodi do predoziranja, a jedna od posledica može biti i rast krvnog pritiska, upozoravaju stručnjaci.

Profimedia

O značaju vitamina svi već dobro znamo, ali na pitanje da li suplementi mogu da zamene prirodne izvore hranljivih materija pričao je prof. dr Vojislav Perišić.

-Porasla prodaja supelemenata, a ne voća i povrća. Supelementi mogu da budu vitamini, minerali i nevitaminske i nemineralne materije. Vitamini mogu biti rastvorni u vodi i mastima.U prvu grupu spadaju vitamini grupe B, od od B1 do B12 i kod njih ne postoji mogućnost predoziranja, jer se rastvoire u telesnim tečnostima i izmokre se – naveo je dr Perišić za TV Prva i uopozorio na predoziranje vitaminima:

Povišen pritisak, bol u trbuhu,…

Pixabay

– Velika doza vitamina C može da uzrokuju rast krvnog pritiska, mogu se javiti bolovi u trbuhu a moguće je stvaranje i kamena u bubregu. Dovoljno je da uzmemo jednu jabuku, jednu pomorandžu ili jedan kivi dnevno da budemo “namireni” i tada ne postoji potreba za supementacijom. Na to možemo dodati I malu porciju kiselog kupusa, ne treba nam dodatna doza vitamina C – objasnio je on.

Kada je u pitanju povećana prodaja vitamina i minerala Sonja Stojiljković iz Farmaceuske komore Srbije smatra da to nije ništa neobično, jer, kako je istakla vitamin C, D i mineral Cink dokazano stimulišu ćelije našeg imuniteta u borbi protiv virusnih infekcija, pa tako i kovida19.

Prava mera

Ono na šta bi zapravo trebalo da obratimo pažnju je doza koju uzimamo.

– Postoje maksimalne dnevne doze, a ne bi trebalo uzimati više od 2 grama vitamina C dnevno. To je ta gornja granica koja je propisana. Iako su svi dijetetski suplementi koji se prodaju u apotekam apsolutno bezbedni, mi uvek kažemo da se posavetujete pre uzimanja istih sa lekarom ili farmaceutom, jer postoje ljudi koji imaju hronične bolesti i piju neke druge lekove koji u korelaciji sa suplementima mogu dovesti do problema u bubrezima i jetri – kaže Stojiljković za TV Prva.

Ona je precizirala koje su to gornje granice koje ne bi trebalo da pređemo.

Pixabay

– Za vitamin C je to do 2 grama, do 4.000 internacionalnih jedinica vitamina D, 15 mg Cinka.Toksične doze su tek tri do četiri puta veće od preporučenih. Cink, Magnezijum, Kalcijum i Gvođže u nekim delovima organizma mogu da istisnu jedni duge tako da možemo da napravimo disbalans minerala. Kod visokih koncentracija Selena se oseća zadah kao na beli luk, ali koliko pratite doziranje biće sve u redu – poručila je ona.

Cink i vitamin C najbolje je, prema njenim rečima, uzimati ujutru, vitamin D nakon obroka u nekim popodnevnim satima, a za Selen je svejedno.

Pažljivo i sa antibioticima

Pročitajte još
Stojiljkovićeva je podsetila koliko je važna racionalna upotreba antibiotika.

– Opasno je uzimati antibiotike na svoju ruku zato što bakterije i virusi uče i pamte jer svaki put kada dođu u kontakt sa antibioticima da bismo ih ubili, oni stvaraju odbrambene mehanizme, stvaraju molekule koji su blokada za taj antibiotic – rekla je ona i istakla da, ako se ne pridržavamo ovoga “postoji ozbiljna opasnost da za nekih 20,30 godina naša deca neće imati čime da se leče ukoliko budemo neracionalno primenjivali antibiotike”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike