Čuveni srpski epidemiolog objasnio po čemu se vakcina iz Kine razlikuje od onih iz drugih zemalja

16.01.2021

08:00 >> 12:31

0

Srbija će uskoro na raspolaganju imati tri vrste vakcine - američku Fajzer vakcinu, rusku Sputnjik V i od danas kinesku vakcinu

Čuveni srpski epidemiolog objasnio po čemu se vakcina iz Kine razlikuje od onih iz drugih zemalja
Tanjug/Zhang Yuwei/Xinhua via AP

U Srbiju će danas stići prve količine kineske vakcine protiv koronavirusa kompanije “Sinofarm”, a po čemu se ona razlikuje od druge dve koje su u našoj zemlji u ovom trenutku dostupne, objasnio je srpski epidemiolog, virusolog i vakcinolog prof. dr Radmilo Petrović.

Pixabay

Početkom 2020. godine Pekinški institut za biološke proizvode napravio je vakcinu protiv koronavirusa nazvanu “BBIBP-CorV”. Kasnije ga je u klinička ispitivanja sprovela državna kineska kompanija “Sinofarm”, a nedavno je Kina odobrila ovu vakcinu koja se već koristi u Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a danas prve količine stižu i u našu zemlju.

Radmilo Petrović, Foto: Jutjub/ Printskrin/RTS

Kako je Srbija već dobila određene količine “Fjazer” i ruske “Sputnjik V” vakcine, mnogi građani zapitali su se po čemu se razlikuje ova treća, kineska vrsta.

Epidemiolog, virusolog i vakcinolog prof. dr Radmilo Petrović je za “24sedam” objasnio po čemu se one razlikuju.

– Kineska “Sinofarm” vakcina jedina je rađena klasičnom metodom, kao u prošlom veku i to je stari način proizvodnje, u narodu poznat kao “mrtva” ili “umrtvljena” vakcina. To znači da ona sadrži mrtve ćelije, u ovom slučaju  koronavirusa. Taj način izrade nije nepoznat, po istom principu nastaje i vakcina protiv gripa. Kada su u pitanju druge dve – “Fajzer” i “Sputnjik V” vakcine, ali i ostale – oksfordska i Modernina, koje nam još uvek nisu dostupne, zasnovane su na novim, potpuno drugačijim pristupima – rekao je prof. dr Petrović.

Koje su sličnosti?

Kako je dodao, ne treba mnogo vagati, jer je važno i ono što je ovim vakcinama  zajedničko.
– Važno je da se za sve te vakcine pošlo od istog principa i da su sve bezbedne i ne teška neželjena dejstva. Ubijanje virusa je primarno što tražimo, štpo znači da sve treba da izazivu imuni odgovor u visokom procentu – poručio je naš sagovornik.

Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Ako je manje-više svejedno koju ćemo vakcinu primiti, odgovor na pitanje zašto onda imamo više vrsta dao je pokrajinski sekretar Ministarstva zdravlja dr Zoran Gojković, koji je juče na konferenciji Kriznog štaba istakao da je ta odluka države bila želja da građanima ponudi veći izbor vakcina, ali i da je to jednim delom i zbog zdrastvenog aspekta.

– Nismo znali koja će biti prva na tržištu, ali bitno je da znamo da je svaka vakcina koju registrujemo u Republici Srbiji je apsolutno bezbedna. Želja nam je da što više ljudi bude vakcinisano, a potpuno je svejedno koju ćemo vakcinu primiti – poručio je on, dok je šef Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao da je tu odluku najbolje “doneti u razgovoru sa izabranim lekarom”.

Vakcinacija možda i od sutra

Pročitajte još:
Doze će uskoro stići u Srbiju, a kako je otkrio pokrajinski sekretar dr Gojković, u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) započeta su ispitivanja da li kineska vakcina zadovoljava sve naše zakone.

– Očekujemo, ukoliko sve bude uspešno, da ćemo u nedelju ili ponedeljak već krenuti sa vakcinacijom kineske vakcine. Ona je treća po redu vakcina koju smo dobili i mi smo među retkim zemljama koje su to uspele – poručio je on i dodao da je “Fajzer” dobio trajnu dozvolu za vakcinu, dok ruska vakcina, za sada, ima privremenu dozvolu.

– Kineska će proći isti put, pa najpre dobiti privremenu dozvolu za uvoz, pa onda trajnu – zaključio je on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti