Zidane kućice puše se duž Dragačeva, da njih nema ne bismo znali za ukus nejomiljenijeg jela

17.01.2021

08:54 >> 16:14

0

Autor: R.B.

Ako vas put navede kroz Drgačevo, videćete najveći broj malih zidanih kućica koje su nekada hranile na stotine porodica

Zidane kućice puše se duž Dragačeva, da njih nema ne bismo znali za ukus nejomiljenijeg jela
Copyright Ćimurana

Ako pomenete ćumurane, mnogi će vas pitati:”Šta je to?”. Sa druge strane, svi najviše volimo roštilj, hleb i ostale đakonije “na ćumur”.

Njegovo pravljenje spada u stare zanate, koji su počeli odavno da izumiru, ali ima delić Srbije, gde se i dalje vijori dim iz tih “kućica”.

Ako vas put navede kroz Drgačevo, videćete najveći broj malih zidanih kućica koje su nekada hranile na stotine porodica. Ćumurana je danas sve manje, ali i onih koji se odlučuju za ovaj težak posao u kom su ruke možda prljave, ali obraz je čist i to je ono što je najvažije.

Ćumurana, Foto:RINA

Nekad su se pravile od blata

– Ćumurane su se nekad pravile od blata, a kasnije od cigle. Zidaju ih majstori koji prave hlebne furune i kako bi se izgradile potrebno je maksimalno pet dana. Posao nije nimalo lak, ali se ipak njegova tradicija kod nas prenosi sa koleno na koleno i to je nešto što smo odlučili da će nam biti posao – rekao je Savo Dobrosavljević iz Dragačeva, koji se već godinama bavi proizvodnjom ćumura.

Pročitajte i

Svaka peć građena je u krug i ima svoj temelj i krov. Ćumurana se puni drvima do vrha, zatim se pali vatra i proces sagorevanja traje do sedam dana. Pošto nema velike koncentracije kiseonika, dolazi do tinjanja i drvo se pretvara u ćumur. Svaka peć ima svoje luftove i kad se na njima pojavi žar, proces je završen. Tada se dodaje oko 100 litara vode, tako stoji šest sati i dolazi do kaljenja, posle se kupi u vreće i prodaje.

Savo Dobrosavljević, Foto:RINA

Za meso… 

U ovim zimskim mesecima tri puta mesečno pali se ćumurana, a za proizvodnju je najbolje bukovo drvo jer je najčistije. Tako da nema mesta zabludama da roštilj na ćumur nije zdrav. Upravo je najukusniji i njabolji pripremljen na taj način. Često su nadležne inspekcije dolazile u proveru i nisu pronašli nijedan element koji bi pokazao da proizvodnja ćumura ne ispunjava sve potrebne standarde. Osim što se koristi za roštilj, ćumur se čak koristi za filtriranje vode – priča ovaj Dragačevac.

Proizvodnja ćumura jeste posao od kog može vrlo lepo da se zaradi. Iz Dragačeva ova sirovina ide za čitav svet, a izvozi se u Nemačku, Grčku, Norvešku, ali i Ameriku. Posla ima, samo ko hoće da radi jer je vrlo teško naći vredne radnike.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike