Ortopedija na Banjici se otvara za pacijente koji nemaju koronu: Sve spremno za normalan rad

17.01.2021

09:08 >> 18:59

0

Autor: R.M.

Poslednji korona pacijenti otpušteni u sredu

Ortopedija na Banjici se otvara za pacijente koji nemaju koronu: Sve spremno za normalan rad
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Zbog povoljnije epidemiološke situacije pojedine zdravstvene ustanove su izašle iz kovid sistema, među njima i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”, a direktor dr. Zoran Baščarević kaže da ta ustanova od ponedeljka ulazi u redovan rad sa non kovid pacijentima.

On je za RTS rekao da je Institut “Banjica” po treći put izašao iz kovid sistema i da su poslednje pacijente obolele od kovid-19 ispratili u sredu. U međuvremenu su, navodi, dva puta obavili dezinfekciju, srušili barijere koje su delile crvenu i zelenu zonu i krenuli sa uspostavljanjem normalnog rada.

Naveo je da operacioni blok okrečen, jer je služio za smeštaj kovid pacijenata.

– U ponedeljak ”Banjica” redovno uzima svoju prvu hitnu službu posle izlaska iz kovid sistema. Nastavićemo da radimo, lečićemo i operisaćemo, pre svega, traumatizovane pacijente. To je u ovom trenutku najpotrebnije u našem sistemu – rekao je Baščarević.

Pročitajte još:

Kaže da su već prošle nedelje uspostavili ponovni kontakt sa pacijentima i da su zakazane operacije za onkološke pacijente.

– Razdelili smo ih sledeće nedelje po operacionim salama i to je ono što ćemo raditi u narednih nedelju, dve, a možda i tri nedelje – naveo je Bašcarević.

Nastavlja se pozivanje pacijenata sa liste čekanja

Upitan o pacijentima na listama čekanja, direktor Instituta “Banjica” je rekao da su oni i dalje na tim listama, te da njihova priprema za operaciju nije ni brza ni laka.

– Njih ćemo početi ponovo da pozivamo tačno tamo gde smo stali prošli put – dodaje Baščarević.

Brzina vraćanja u redovan režim rada, kako je naveo, zavisi pre svega od toga koliko anesteziologa i drugog medicinskog kadra će biti na raspolaganju.

– Ne možemo u ponedeljak da radimo isto onoliko koliko smo poslednjeg dana kad smo iz ne-kovid prešli u kovid sistem – rekao je Baščarević.

Najteži period u kovid sistemu

Ispričao je da je poslednji period u kovid sistemu za tu zdravstevnu ustanovu bio najteži, jer je su pacijenti bili sa teškim slikama.

– Intenzivnu terapiju smo napunili za svega šest sati, i držali smo je prepunom, kao i po operacionim salama, sve vreme – rekao je Baščarević.

Kaže da su se i u poslednjem kovid režimu “Banjice” više razboljevali zdravstevni radnici te ustanove, u odnosu na prethodni.

– U oba prethodna talasa razbolelo se svega nas 30, a sada 150, sa 16 anestiozologa, koliko imamo, spali smo na šest sada, a i oni su umorni od neprekidnog rada u jedinci intenzivnog lečenja – rekao je Baščarević i naveo da im nedostaju i medicinske sestre. Bez obzira na to, Baščarević navodi da “Banjica” može da radi, te da će se vratiti u pun pogon, posebno za traumu i za onkologiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike