Da li u Srbiju stiže novi talas korone? Struka je podeljena, ali jedno je sigurno

17.01.2021

09:12 >> 16:06

0

Autor: M. I.

Posle praznika brojke zaraženih širom Evrope divljaju, pa su tako u mnogim zemljama na snazi zaključavanja

Da li u Srbiju stiže novi talas korone? Struka je podeljena, ali jedno je sigurno
Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Posle praznika brojke zaraženih širom Evrope divljaju, pa su tako u mnogim zemljama na snazi zaključavanja, slična onim s početka pandemije. Najdramatičnije je u Španiji, Velikoj Britaniji, Češkoj, Nemačkoj i Italiji.

Nemoguće je ne zapitati se, da li postoji pretnja da se tako veliki broj zaraženih ponovo dogodi i u našoj zemlji?

Ne novi talas, nego grba postojećeg

Stručnjaci su podeljeni u razmišljanjima kada je u pitanju novi talas u Srbiji, ali ono u čemu su svi složni je da korona ruši sva pravila.

– Ako se desi to će pre biti takozvana “grba” ovog talasa. Ne očekujemo da će to biti dramatično. Međutim, ako se dešava u Evropi i svetu, i ako se toliko širi taj novi soj, ne možemo reći da nije moguće da se i kod nas pojavi. Zbog toga moramo da budemo u pripravnosti – rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Pročitajte još:

Budući da je Srbija, po nekim proračunima u prednosti, po nekima u zaostatku za ostalima oko 20 do 30 dana, dramatične brojke tek bi mogle da nas sačekaju.

Sve zavisi od vakcinacije

-Ništa ne bih mogla da vam kažem za sledeći udar ili četvrti talas. Ovaj virus je jako nepredvidiv. Milion puta ze do sada pokazalo kada smo se oslanjati na ranija iskustva da nije ispalo tako. Videćemo kakvi će biti rezultati vakcinacije – navela je virusolog Ana Gligić za Blic.

Ona dalje objašnjava da kako je vakcinacija počela počela oko Nove godine, tek sredinom februara možemo videti da li je uticalo ili nije na tok epidemije.

– Ja se iskreno nadam da jeste, jer prvi put otkako radim sa virusima sam u panici, pitam se: Šta je ovo što nas je snašlo? – kaže naša doktorka.

Izvor blizak Vladi upućen us ve prilike sa korona virusom pak sa druge strane kaže da situcaija slična onoj s kraja godine ne bi trebalo da se ponovi.

Realna slika za pet do sedam dana

– Ne možemo govoriti o četvrtom talasu, jer smo mi u trećem. Što se tiče svega ostalog, treba sačekati još jedno pet dana kako bismo imali realniju sliku, zbog Božića, a bilo je i nekih okupljanja i za doček Srpske Nove godine. Dobro je što trenutno imamo blagi pad zaraženih, ali to ne mora ništa da znači, što vidimo prema broju prijema u kovid amblantama i uputa ka infektivnoj klinici. Tek kada se taj broj bude prepolovio, e onda možemo da kažemo dobro je, što za sada se taj broj ne smanjuje – kaže naš stručnjak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike