Školsko zvono upravo se oglasilo za početak drugog polugodišta: Ovo će važiti do kraja godine

18.01.2021

07:00 >> 06:52

0

Nakon mesec dana raspusta, đaci od danas ponovo prate nastavu u školi, ali i onlajn

Školsko zvono upravo se oglasilo za početak drugog polugodišta: Ovo će važiti do kraja godine
učionica prazna - Copyright Pixabay

Drugo polugodište za sve đake u Srbiji počinje danas, a nastava za učenike osnovnih i srednjih škola odvijaće se po modelu koji je primenjivan od 1. septembra 2020. godine.

Nakon tačno mesec dana raspusta, đaci u našoj zemlji danas će ponovo sesti u školske klupe. Dobro, ne baš svi i ne svakog dana, jer će se u drugom polugodištu ponovo primenjivati kombinovani model rada.

Profimedia

To znači da će đaci nižih razreda osnovnih škola sada, kao i u septembru, nastavu pratiti u školi, dok će učenici od petog do osmog razreda biti podeljeni u dve grupe koje će se smenjivati, pa će svakog drugog dana nastavu pratiti na malim ekranima.

Kada su u pitanju srednjoškolci, slično pravilo važi kao i za starije osnovce – kombinovani plan rada sa smenom grupa na nedeljnom nivou.

Produžena školska godina

Još jedna od novina koja je doneta je i da školska godina bude produžena. Ona će se za osmake umesto 4. završiti 8. juna, dok će učenici od prvog do sedmog razreda u školu ići do 22. juna, a ne kako je ranijim kalendarom predviđeno, 18. juna. Za maturante gimnazija nastava se, umesto 21. maja, završava 25. maja, za učenike trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 1. juna, a za ostale srednjoškolce 22. juna.

Kako bi se škole u našoj zemlji što bolje pripremile za rad, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  poslalo je obaveštenje školama, a ponovo je prosledilo i stručna uputstva za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama, koja je Krizni štab usvojio 11. avgusta 2020. godine.

Stručna uputstva

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja juče je poslalo obaveštenje školama, a ponovo je prosledilo i stručna uputstva za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama, koja je Krizni štab usvojio 11. avgusta 2020. godine.

Takođe je i ministar prosvete Branko Ružić nedavno izjavio da je sve spremno za početak drugog polugodišta za osnovce i srednjoškolce.

– Doneli smo odluku da drugo polugodište počne od ponedeljka po modelu od septembra. Što se tiče srednjoškolaca oni će slušati nastavu kombinovano. Jedne nedelje će ići u školu, a jedne će biti onlajn nastava – objasnio je ministar Ružić u gostovanju na RTS.

Pixabay

Kako je tada istakao, odlučeno je da se đaci vrate na septembarski model rada, jer, prema njegovom mišljenju, broj zaražene dece u školama bio zanemarljiv u odnosu na ukupan broj zaraženih korona virusom u našoj zemlji.

– Ti procenti su zanemarljivi i kretali su se od 0,05 do 0,08, a broj zaposlenih nikada nije prelazio 1 odsto. I sa tog aspekta ne vidim razlog za kritike da sistem nije bio spreman. Svi radimo u skladu sa onim što struka govori, pa smo i taj raspust pomerili i pomogli da se visoke brojke pre Nove godine saniraju – rekao je on.

Škole spremne za rad

I direktori škola u unutrašnjosti zemlje ističu da je sve spremno za novo polugodište.

– Sve je spremno za početak rada, u saradnji sa Gradskom upravom grada Kruševca obavljena je dezinfekcija učionica, sala, hodnika i svih prostorija u našoj obrazovnoj ustanovi. Takođe, postavljene su dezobarijere, dezinfekciona sredstva i antivirusni sapuni. Spremili smo i dovoljan broj zaštitnih maski za đake i zaposlene, kako bismo u svakom trenutku situaciju držali pod kontrolom – istakla je za 24sedam Dragana Ivanković, direktorka OŠ “Branko Radičević” u Kruševcu.

Pročitajte još
Podsećamo, učenici su početak školske godine u septembru nastavu započeli regularno, ali zbog eksplozije koronavirusa u Srbiji odlučeno je da od 30. novembra stariji osnovci – od petog do osmog razreda i srenjoškolci pređu na kombinovani model rada, što je podrazumevalo da određene nedelje prate onlajn nastavu, a druge odlaze u školu. Isto, tada je doneta odluka da zimski raspust koji je u većem delu Srbije trebalo da bude iz dva dela je objedinjen i prilično je poranio, te će učionice biti prazne barem od 19. decembra do već pomenutog 18. januara.

Dragi učenici i nastavnici, želimo vam srećan početak novog polugodišta!

Vakcinacija prosvetnih radnika
Predškolskim ustanovama, kao i osnovnim i srednjim školama stigao je dopis sa obaveštenjem o načinu prijave prosvetnih radnika za vakcinaciju protiv zarazne bolesti kovid19.
U tom dopisu navodi se da svi koji su zainteresovani za imunizaciju trebalo je da se jave na portal E-Uprave do 17. januara, radi realizacije plana vakcinisanja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike