Direktorka „Batuta” razjasnila da li je potreban PCR test pre vakcinacije: Lekar mora da pogleda pacijenta

18.01.2021

16:15 >> 16:49

0

Autor: J. B. O.

Kojom brzinom će ići vakcinacija, zavisi od količina koje stižu u našu zemlju, ali i od epidemiološke situacije, istakla je dr Jovanović

Direktorka „Batuta” razjasnila da li je potreban PCR test pre vakcinacije: Lekar mora da pogleda pacijenta
Copyright Printscreen/Youtube, RTV Kragujevac

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanovic Batut” Verica Jovanović izjavila je da danas da nema potrebe za sprovođenjem PCR testiranja prilikom vakcinacije i dodala da brzina vakcinacije zavisi od količina koje stižu u našu zemlju, ali i od epidemiološke situacije.

Dr Jovanović je kazala da je, kao za svaku vakcinaciju, neophodno da lekar pogleda pacijenta i prijavi sve eventualne bolesti ili rizik na koji treba obratiti pažnju.

– Ukoliko osoba nema povišenu temperaturu, ukoliko se oseća dobro, onda je kandidat za vakcinaciju. Ako neko ima koronu, a nema simptome, to znači da virusa nije ni bilo u dovoljnoj koncentraciji. Ta osoba treba da ode do lekara i da on proceni da li je potrebno da primi vakcinu ili ne, na osnovu njegovog opšteg fizičkog stanja. Ta osoba neće biti ugrožena i vakcina će biti efikasna po svom dejstvu – razjasnila je dr Jovanović.

Za one koji su preležali koronu potrebno je neko vreme da se organizam oporavi da bi mogao da primi vakcinu, a to je obično mesec dana od momenta registrovanja pozitivnog testa na Sars-CoV-2.

Dr Jovanović se osvrnula i na to da se epidemiološka situacija malo stabilizovala, ali ne potpuno, jer je ona, kako je naglasila, nestabilna svuda u svetu.

Pročitajte još:

Ona je dodala da postoje uslovi da se imunizacija bezbedno sprovodi i istakla da se obuhvatnijom imunizacijom dolazi do efikasnije kontrole širenja kovida 19 i do kontrole epidemiološke situacije.

– Kojom brzinom će ići vakcinacija zavisi od količina koje stižu u našu zemlju, ali i od epidemiološke situacije. Dakle, mi u ovom trenutku ne treba da zaboravimo preventivne mere, jer je jako bitna kontrola širenja infekcije – zaključila je dr Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike