Dobre vesti! Oboleli od multiple skleroze dobili najnoviju terapiju: Svetski stručnjaci hvale Srbiju

23.01.2021

06:40 >> 12:15

0

Autor: Radmila Briza

Čuveni profesor dr Gavin Đovanoni, neurolog iz Londona, pohvalio našu zemlju jer lečenje obolelih kod nas prati svetske preporuke

Dobre vesti! Oboleli od multiple skleroze dobili najnoviju terapiju: Svetski stručnjaci hvale Srbiju
Copyright Pixabay

Oboleli od multiple skleroze, bolesti koja dovodi do invalidnosti, po prvi put su u Srbiji dobili mogućnost lečenja novom terapijom o trošku države. Zbog toga je i čuveni profesor dr Gavin Đovanoni, neurolog iz Londona, pohvalio Srbiju jer lečenje obolelih od multiple skleroze (MS) prati svetske preporuke.

Ali, krenimo redom.

Dragana Šutović Ilić, predstavnik Društva multiple skleroze Srbije, objašnjavajući otkud to da čuveni neurolog pomene Srbiju kao primer dobre prakse u lečenju te teške bolseti, kaže za „24sedam“ da cela priča datira iz 2017. godine, kada je objavljena inicijativa organizacije MS Brain Health „Zdravlje mozga – Kod multiple skleroze vreme je važno“, a čiji je on glavni autor.

Među organizacijama širom sveta

– Tu inicijativu podržali su više od 50 referentnih organizacija širom sveta, među kojima je i Američki odbor za terapiju i istraživanja MS (ACTRIMS), ključna svetska i evropska udruženja pacijenata, kao i naše Društvo MS Srbije – navodi ona, i naglašava da lečenje MS u Srbiji prati preporuke ove inicijative, što je potvrdio profesor Đovanoni, koji je u svojim obraćanjima tokom ovog meseca, na mreži Twitter, izdvojio Srbiju kao dobar primer.

Pixabay/ Carabo Spain f

– Ponuda širokog spektra terapija, koje mogu da smanje aktivnost bolesti, poboljšava šanse da se nađe najbolja opcija za svakog pacijenta. Srbija je prepoznala značaj najnovijih dostignuća u dijagnostici i terapiji. Odlukom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) tokom 2020. godine, broj obolelih, koji se leče prvom linijom, odnosno umereno efikasnom terapijom, uvećao se, a na listu lekova o trošku RFZO po prvi put su uvedene i inovativne terapijske opcije, koje su visokoefikasne – navodi Dragana Šutović Ilić.

Prema njenim rečima, u lečenje o trošku države uključeno je još oko 1.300 pacijenata.

– U Srbiji se danas ovim terapijama leči više od 2.500 pacijenata, dok je u periodu pre 2020. bilo njih oko 1.000 – kaže ona.

Veliki značaj

Istovremeno, prof. dr Jelena Drulović, neurolog i načelnik odeljenja za imunski posredovane bolesti Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije, navodi da je poznato da tačna i precizna dijagnoza, a pre svega pravovremena, ima izuzetan značaj kod tretiranja multiple skleroze.

Prof. dr Jelena Drulović, Foto: Društvo MS Srbija

– Struka u Srbiji u potpunoj je saglasnosti sa stavovima inicijative prof. Đovanonija. Osim struke, važnost ovog dokumenta prepoznata je i od strane Društva multiple skleroze Srbije, te smo zajedničkim angažovanjem, i sledeći ovakvu inicijativu, svoj izveštaj predstavili i najvažnijim činiocima u državi, donosiocima odluke u ovoj oblasti,  kada je ova tema u pitanju. Prvenstveno, Ministarstvu zdravlja, RFZO, ali i kabinetu predsednika i premijerke države – naglašava prof. dr Drulović.

Dragana Šutović Ilić dodaje da inicijativa, iza koje stoje svetski stručnjaci, predstavlja ekspertski stav baziran na dokazima i sumira najvažnije preporuke u pravcu unapređenja lečenja MS, neizlečive hronične bolesti.

Pročitajte još:

Bolest je teška

– Bolest je takva da imuni sistem pacijenta uništava tkiva u mozgu i kičmenoj moždini. Ovaj dokument sažima dokaze i nedvosmislene nalaze izvedene iz naučnih publikacija i strukturisanih rasprava svetske grupe autora, u koju su bili uključeni kliničari, istraživači, specijalizovane medicinske sestre, zdravstveni ekonomisti i predstavnici grupa pacijenata, svi sa iskustvom i stručnošću na polju multiple skleroze. Autori ove inicijative složili su se da je prioritet u lečenju zapravo terapijska strategija koja nudi najbolje šanse da se očuva tkivo mozga i kičmene moždine tokom bolesti, a posebno u ranom toku bolesti – objasnila je ona.

Kako je dodala, ne postoji dijagnostički test za ovu bolest, a postoje i obimni dokazi da je rana terapija efikasnija od kasne, u sprečavanu razvoja onesposobljenosti.

– U Srbiji od MS boluje više od 9.000 građana, i njihov broj raste i kod nas i u svetu – zaključuje ona.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike