"Znam da đavo ne spava i da će se Jutka u jednom trenutku osvetiti": Ekskluzivno za "24sedam" Marija Lukić

26.01.2021

19:30 >> 11:02

0

Autor: Radmila Briza

Žrtva moćnika iz Brusa, u intervjuu za naš portal, iskreno o svemu što je danas osetila posle vesti da je njen zlostavljač u zatvoru

"Znam da đavo ne spava i da će se Jutka u jednom trenutku osvetiti": Ekskluzivno za "24sedam" Marija Lukić
Copyright Marija Lukić

– Osećam ogromno olakšanje. Barem neću da ga srećem u Brusu – prve su reči, u intervjuu za „24sedam“, koje je izgovorila Marija Lukić, posle saznanja da se danas Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, koji je osuđen na tri meseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad njom, javio na izdržavanje kazne u KPZ Ćuprija.

Slučaj Marije Lukić dospeo je u žižu javnosti 2018. godine. Njoj je Jeličić, dok je radila kao njegova sekretarica, poslao više od 15.000 lascivnih poruka. Osim Lukićeve, Jeličića je za uznemiravanje prijavilo još sedam žena i one su u tom postupku bile svedoci.

Da li ste znali da će se čitav slučaj završiti baš ovako?

– Očekivala sam, posle presude, da će Milutin Jeličić Jutka odložiti svoj odlazak u zatvor. S obzirom na to da je presuda bila pravosnažna i izvršna, te nije moglo dugo sve to da se odlaže, znala sam da će se to desiti u nekom skorijem roku. Za 15 dana, mesec, ali sam znala.

Šta ovo sve znači za vašu porodicu?

– Porodica je bila sve vreme uz mene. Oni su ponosni. Sve ovo vreme imali su umereni optimizan da će se čitav ovaj moj slučaj završiti ovako, jer je Jeličić bio i u politici. Njima je ovo danas neverovatnije nego meni. Čula sam se sa mužem čim je danas objavljena ta vest, a on mi je rekao: “Čekaj da se saberem! Jesi li sigurna?“

Marija Lukić, Privatna arhiva

Otkako ste započeli borbu protiv tog lokalnog moćnika, čemu ste se nadali?

– Ovakvom ishodu. Nada mi je sve ovo vreme – bez obzira na sve okolnosti, na njegovih pet advokata i celokopni pritisak koji sam trpela – davala snage da istrajem do kraja. Da se ne iselim sa porodicom iz Brusa. Bila je potrebna ogromna upornost.

Predali ste krivičnu prijavu 8. marta 2018. godine…

– Od tada je bilo je svega. Objavljivanja mojih slika sa Fejsbuka, strahova… Dosta toga se promenilo nabolje, ali Jutka i dalje ima svoje pristalice u Brusu. Dve decenije je bio na njegovom čelu. Mnogo se situacija promenila dolaskom nove vlasti u Brusu, ali je u tim strukturama ostalo dosta njegovih ljudi. Koliko god oni njega podnosili ili ne, oni su radili kako je on hteo.

Da li je nestao onaj strah koji ste osećali na samom početku borbe protiv Jeličića?

– Ne mogu da tvrdim da je strah skroz nestao. Znam da „đavo ne spava“ i da će se on, u jednom trenutku, osvetiti. Neću biti mirna nikada. S druge strane, valjda je i on svestan toga da više nije zaštićen. Politički je nepoželjan gde god da se pojavi. Mislim da će zbog toga svega, eventualno, ustuknuti.

Marija Lukić, Privatna arhiva

Da li ste našli drugi posao?

– Nisam još, ali nešto spremam.

Vi ste personifikacija svih žena koje su preživele polno uznemiravanje. Sve njihove oči bile su uprte u vas i vaših sedam koleginica, koje su potpisale tužbu protiv Jeličića…

– Samo treba pričati i boriti se. Ne odustajati nikada! Niko nema prava da vas seksualno uznemirava, zlostavlja. U mom slučaju, da se radilo i o samom Vladimiru Putinu postupila bih isto. Jer sam u pravu! A kada sam u pravu, neću da odustanem. Koliko god da je on moćan. Sada Jeličić to više nije, ali kada sam ga prijavila i te kako je bio. Poredim ovo naše sa slučejem „Mika“. Jutka tada nije ostao u pritvoru. On je svu svoju mašineriju okrenuo na nas.

Kako je izgledalo davati iskaze u tužilaštvu u njegovom prisustvu?

– On se ubacivao dok smo pričale. Bilo je grozno. Da je on ostao u pritvoru, sigurno da bi ga prijavilo više žena. Ali su ga pustili posle davanja iskaza, nakon čega se on ustremio na nas. Mnoge su se zbog toga povukle.

Pročitajte još:

Kod vas je na poslu bilo polnog uznemaravanja. U mnogim kompanijama dešavaju se i mobing, diskriminacija, podmetanje, trgovina uticajem… Kako zaposleni da se zaštite od svega toga?

– Radnici ne smeju da ćute i trpe. Tužilaštvo je u mom slučaju podnelo ovakvu prijavu, a bilo je materijala i za proganjanje, mobing, trgovinu uticajem. Pre tri godine nisam ni znala za to. Advokat, kada je kasnije shvatio kroz šta sam prošla, rekao je da je sve to kod mene moglo drugačije da se formuliše. U svakom slučaju, niko da ne trpi, niti da ćuti. Jer mnogo veće posledice ostavlja ćutanje od prijavljivanja i izgovaranja javno. Mnogi šefovi misle da imaju zaštitu partije ili nekoga moćnog i da zbog toga mogu da maltretiraju ljude na poslu. Ne!

Vaša poruka ženama je?

– Da ne ćute, naravno! Ne treba ići kao „guska u maglu“. Moraju da razgovaraju sa pravnikom, koji će im reći da li imaju dokaze za svoje tvrdnje, šta im je sve potrebno od materijala… Ja to nisam znala. Kupila sam Krivični zakonik i čitala. Ne dajte na sebe. To je poruka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike